Σ. Κουρτς: Ως το καλοκαίρι θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα

Σ. Κουρτς: Ως το καλοκαίρι θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα
epa08234764 Austria's Chancellor Sebastian Kurz gives a press briefing during the second day of a Special European Council summit in Brussels, Belgium, 21 February 2020. EU heads of state or government gather for a special meeting to discuss the EU’s long-term budget for 2021-2027. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πεπεισμένος ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει μία επιστροφή στην κανονικότητα, δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στη διάρκεια ζωντανής συνέντευξής του το μεσημέρι, στο πλαίσιο του τοπικού συνεδρίου του Λαϊκού Κόμματός του, στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ.

«Οκτώ εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες μέχρι τα τέλη Ιουνίου», οι επόμενοι μήνες συνιστούν μία «πρόκληση», αλλά ο ίδιος είναι αισιόδοξος για τη χρονική περίοδο μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς «όσο δύσκολο είναι αυτό τώρα, τόσο καλό θα είναι και πάλι».

Παραπέμποντας στην αύξηση της αποταμιευτικής πρόθεσης του πληθυσμού στη διάρκεια της πανδημίας και στα καλά μέτρα για την οικονομία, παρατήρησε πως «οι άνθρωποι θέλουν να καταναλώνουν, να πηγαίνουν διακοπές», και πως θα επανακτηθεί η παλιά οικονομική ισχύς, που, ίσως από το φθινόπωρο να μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση του οικολογικού-κοινωνικού προσανατολισμού της αυστριακής οικονομίας – την ανακούφιση των χαμηλότερων /μεσαίων εισοδημάτων, αλλά και μία ενισχυμένη περιβαλλοντική πολιτική.

Όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού, ο καγκελάριος ανέφερε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν δυστυχώς αρκετά που δεν λειτουργούν ομαλά», ωστόσο, είναι χαρούμενος, που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca, καθώς «μια παραίτηση θα ήταν δραματική», γιατί η AstraZeneca προμηθεύει το ένα τρίτο των εμβολίων στην Ευρώπη.

Ο ίδιος, θεωρεί «καλή» την ταχύτητα των εμβολιασμών στην Αυστρία, όπου επί του παρόντος, 30.000 άνθρωποι εμβολιάζονται σε καθημερινή βάση και όπου «ο αριθμός αυξάνεται από ημέρα σε ημέρα».

Ο δρόμος που επιλέχθηκε για την εφαρμογή βημάτων χαλάρωσης ανάλογα με την περιφέρεια, υπήρξε, κατά την άποψή του σωστός και «θα συνεχιστεί», με στόχο «να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς από ό,τι είναι αναγκαίο».

Όπως σημείωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, η συγκριτικά καλή κατάσταση στο Φόραλμπεργκ έχει να κάνει με τις γενικές συνθήκες στο ομόσπονδο κρατίδιο, αλλά επίσης, με τον επαγγελματισμό των εκεί διαδικασιών.

Το άνοιγμα σε αυτό το κρατίδιο δικαιολογείται λόγω της χαμηλής συχνότητας νέων κρουσμάτων εκεί, και ο ίδιος ελπίζει ότι σύντομα θα μπορούσαν να γίνουν παρόμοια βήματα και σε άλλες περιοχές της Αυστρίας, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.