Σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα από το ταξίδι Πομπέο στην Ελλάδα -Σήμερα με τον Μητσοτάκη στη Σούδα

Σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα από το ταξίδι Πομπέο στην Ελλάδα -Σήμερα με τον Μητσοτάκη στη Σούδα
epa07897302 US State Secretary Mike Pompeo (L) talks to Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) during a meeting between Greek and USA delegations in Athens, Greece, 05 October 2019. Pompeo is on a two-day official visit to Greece. EPA/YANNIS KOLESIDIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εικόνα με την υποδοχή του Μάικ Πομπέο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά, όπου θα φιλοξενήσει για δύο ημέρες τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, και ανάρτησε ο πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, αποτελεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Τα όσα θα ανακοινωθούν σήμερα στις δηλώσεις που θα γίνουν μετά την κοινή επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στην Βάση της Σούδας θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και θα αναδείξει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία Πομπέο στην Ελλάδα, η πρόθεση της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων και όπλων στην Σούδα και το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί ανάλογη επίσκεψη στην Τουρκία αναδεικνύει, όπως εκτιμάται από την κυβέρνηση, μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Ταύτιση απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η κοινή δήλωση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα πιστοποιεί την ταύτιση απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το πώς βλέπουν οι δύο πλευρές την επόμενη ημέρα.

Η αναφορά που περιλαμβάνεται για τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης, τα οποία «πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», απηχούν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις στην κρίση με την Τουρκία.

Ιδιαίτερα, λίγο πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όπου η Αθήνα προσέρχεται στον διάλογο με την Άγκυρα έχοντας ως οδηγό για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απέναντι στο «καζάν καζάν» και την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στις συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Πομπέο αποτελεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας καθώς υπάρχει κοινή διάθεση για διεύρυνση του περιεχομένου και περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής και εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Ο Μάικ Πομπέο στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά

Ο Μάικ Πομπέο έφθασε χθες στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Άμυνας Μάικ Κρέτσιο. Στη Θεσσαλονίκη είχαν συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, ενώ υπέγραψαν την τεχνολογική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος υποδέχθηκε τον Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του, Σούζαν, που έφθασαν αργά το απόγευμα στα Χανιά και στο πατρικό του Έλληνα πρωθυπουργού. στο Ακρωτήρι.

Με αναρτήσεις στο Instagram, ο πρωθυπουργός δημοσίευσε τις στιγμές της υποδοχής του ζεύγους των Αμερικανών, σημειώνοντας πως είναι δείγμα της θερμής κρητικής φιλοξενίας.

Σε μια από τις φωτό, σε έναν υπαίθριο χώρο του σπιτιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγεί τον Μάικ Πομπέο στα Χανιά από ψηλά, ενώ του εξηγεί πού βρίσκεται η Σούδα και η αμερικανική βάση.

Το πρόγραμμα του Μάικ Πομπέο σήμερα

Σήμερα το πρωί οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας.

Στη συνέχεια, στις 11:20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Times: Συζητείται μεταφορά εξοπλισμού των ΗΠΑ από Ιντσιρλίκ στη Σούδα

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των «Times» στην Αθήνα, ο Μάικ Πομπέο και οι ΗΠΑ κάνουν διερευνητικές για μετεγκατάσταση στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ. Μάλιστα, όπως σχολιάζεται, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Κύπρο και Ελλάδα και όχι στην Τουρκία εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον Ερντογάν.

Παναγιωτόπουλος: Δημιουργείται δεύτερος ναύσταθμος στη Σούδα

Το απόγευμα της Δευτέρας, στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησε στην αποκάλυψη πως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη λάβει απόφαση -μετά από εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων- να δημιουργήσει δεύτερο ναύσταθμο στη Σούδα της Κρήτης, προκειμένου να ανεφοδιάζονται τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα υποβρύχια.