Σάλλας: Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις κι όχι μόνο να νομοθετεί

Σάλλας: Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις κι όχι μόνο να νομοθετεί
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τις προτεραιότητες της πολιτείας έναντι του ιδιωτικού τομέα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς στους Financial Times.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και να τις εφαρμόζει πλήρως, όχι απλά να τις νομοθετεί, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, τόνισε ο Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη στους Financial Times.

«Το πραγματικό θέμα είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα, η κυβέρνηση να ενδυναμώσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία να περιοριστεί», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και το να φέρει πίσω τους επενδυτές. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην επιστροφή στην ανάπτυξη», σημείωσε ακόμη ο κ. Σάλλας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ο πρόεδρος της Πειραιώς, θα έπρεπε να υιοθετήσει μία πιο σταθερή δημόσια θέση για την υποστήριξη των πολιτικών που έχει ήδη συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές.

«Η κυβέρνηση πιέζει για παράδειγμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει σαφή αυτή την πολιτική. Είναι καλό για τον οποιονδήποτε στο υπουργικό συμβούλιο να εκφράζει την άποψή του, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επανέλθει», τόνισε ο κ. Σάλλας. Ως παράδειγμα, έφερε τα διαρκή εμπόδια στη συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι με τη Fraport, για 1,2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση 14 αεροδρομίων της Ελλάδας.

Σχετικά με την αξιολόγηση, ο κ. Σάλλας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μισά του χρόνου, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο. Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωσε ότι μόλις υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, οι τράπεζες θα είναι ελεύθερες να ξεκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να απελευθερώσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία.

Το ίδιο το ξεκαθάρισμα θα γίνει όχημα για την προσέλκυση επενδυτών, εκτίμησε. «Υπάρχει άφθονη συσσωρευμένη ζήτηση από επενδυτές και δεν είναι μόνο hedge funds», είπε, αναφέροντας διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, επεξεργαστές τροφίμων και επιχειρηματίες που θέλουν να αναβιώσουν συμφωνίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που «πάγωσαν» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Τόνισε όμως ότι είναι τεράστια η μάχη για την αύξηση του πλούτου της Ελλάδας. «Εχουμε γίνει μία χώρα στην οποία το 1/3 του πληθυσμού εργάζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες. Πρέπει να υποστηρίξουν και όλους τους άλλους, τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, τους συνταξιούχους και τους ανέργους», κατέληξε.