Σαμαράς: «Το 2014 η Ελλάδα θα ανακάμψει»

Σαμαράς: «Το 2014 η Ελλάδα θα ανακάμψει»

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό για «αλλαγή σελίδας και επενδύσεις» από το βήμα της 78ης ΔΕΘ.

«Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, θα πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ.

Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας αναφέροντας ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης και γίνεται πιο ανταγωνιστική». Παράλληλα πρόσθεσε πως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν πως το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για τη χώρα μας.

«Αυτήν τη στιγμή όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι ο επόμενος χρόνος, το 2014, θα είναι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, τα σημάδια ότι η Ελλάδα άλλαξε πορεία τον τελευταίο χρόνο, τα βλέπουν όλοι, ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας μας. Όλοι εκτός από κάποιους δικούς μας εδώ, μέσα στην Ελλάδα… Δεν είναι βέβαιο ότι δεν τα βλέπουν. Βέβαιο είναι ότι δεν θέλουν να τα δουν! Και δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η χώρα αφήνει πίσω οριστικά το χθες. Γιατί οι ίδιοι είναι οι κολλημένοι στο χθες».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλους να σκεφτούν «πού ήμασταν πέρσι τέτοιον καιρό και που είμαστε σήμερα», επισημαίνοντας ότι «πέρυσι, οι περισσότεροι στο εξωτερικό προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σήμερα οι ίδιοι προεξοφλούν το ακριβώς αντίθετο: την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση και τη βέβαιη παραμονή της στο ευρώ».

«Μικρό θαύμα αυτό που γίνεται στην Ελλάδα»
«Ένα μικρό θαύμα αρχίζει να γίνεται στην Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σε λίγο θα μπορούμε να πούμε, τέλος και η εποχή των μνημονίων. Όπου άλλοι καθόριζαν την πολιτική μας, γιατί οι ίδιοι δεν μπορούσαμε να περάσουμε ούτε μήνα χωρίς να μας δανείσουν. Στο εξής η Ελλάδα θα στέκεται με αξιοπρέπεια στα πόδια της, θα ορίζει την τύχη της και θα αποδεικνύει κάθε μέρα την αξιοπιστία της, αλλά και την ευθύνη που έχει απέναντι στον λαό της».

Διαβάστε ακόμη: «Προφήτης της καταστροφής ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ακόμη ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, καθώς η χώρα δεν αντέχει και συμπλήρωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώνουν όλοι από λίγα.

Αναγνώρισε ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες, διαβεβαιώνοντας ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα, καθώς θα ζητηθούν λίγα από πολλούς, ανάλογα με τις δηλώσεις του καθενός.  «Πρέπει να πω ότι φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους. Όμως, αυτό θα είναι μόνο για φέτος. Γιατί μέσα στο 2013, καλούνται όλοι να πληρώσουν υπόλοιπα φόρων από τα τρία τελευταία χρόνια! Κι αυτό τους έχει επιβαρύνει πάρα πολύ. Δημιουργήσαμε όλες τις δυνατές διευκολύνσεις. Βάλαμε πολλές δόσεις. Αλλά γνωρίζουμε ότι η επιβάρυνση είναι δυσβάστακτη… Όμως είναι μόνο για φέτος. Να τελειώνουμε! Από την επόμενη χρονιά, θα πληρώνουν όλοι πολύ πιο λογικά ποσά. Κι όσο πηγαίνουν καλά τα έσοδα και πιάνουμε τους στόχους, τόσο θα μειώνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Στόχος μας είναι και παραμένει: να πληρώνουν όλοι από λίγα και ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Όχι να συνθλίβονται οι αδύναμοι και να ξεφεύγουν πάντα οι ισχυροί. Και να ελαφρύνουμε τελικά την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Και η ραχοκοκαλιά και της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Πρωτογενές πλεόνασμα για ανακούφιση των ευπαθών
Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα– εφόσον δούμε πόσο είναι- θα διατεθεί για την ανακούφιση χαμηλοσυνταξιούχων, ένστολων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επέμεινε στο ότι θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι το πρώτο επτάμηνο του 2013 υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους
Για το χρέος είπε ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση που έγινε ποτέ, χωρίς να συμβεί χρεοκοπία, και είναι μικρό το ποσό που χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο. «Αυτή η συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γίνεται μεταξύ των δανειστών μας και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο, εφ’ όσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει, δηλαδή να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Κι εφ’ όσον συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πράγματα που ήδη κάνουμε, έτσι κι αλλιώς.

Είναι μια συζήτηση που πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο, γιατί αποτελεί την τελευταία τροχοπέδη για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».

Το Fortune στη ΔΕΘ – Όλες οι εξελίξεις εδώ

Μείωση του ενιαίου φόρου στο 15%
Πρόθεσή του, όπως εξήγησε είναι ο ενιαίος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων να μειωθεί στο 15%, αλλά και να έχουμε χαμηλότερο ΦΠΑ από το σημερινό για τα περισσότερα είδη.«Πρόθεσή μου είναι και παραμένει ο ενιαίος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων 15%. Αυτό θα το πετύχουμε μόλις σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή μας πλεονάσματα. Και ΦΠΑ χαμηλότερο από τον τωρινό για τα περισσότερα είδη. Άλλωστε, κάναμε ήδη το πρώτο βήμα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Αυτό έδωσε “ανάσα” σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έσωσε θέσεις εργασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις μείωσε και τις τιμές. Και φέρνει άνοδο των φορολογικών εισπράξεων. Διότι εντάθηκαν, στο μεταξύ, και οι έλεγχοι».

Ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως πενταπλασιάζεται το όριο των επιταγών που οδηγούν στον Τειρεσία , ενώ θα μειωθεί στο μισό ο χρόνος αποκλεισμού της εταιρείας.

Ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις
Για τις επενδύσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ξεμπλοκάρουν» και περιορίζεται η γραφειοκρατία, ενώ τόνισε πως η «μάχη για την εξωστρέφεια ξεκινάει από την Βόρειο Ελλάδα». Επίσης ανέφερε πως όλο και περισσότερες είναι οι ενδείξεις ότι η ανεργία φρενάρει στη χώρα.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει σε περίπτερα της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου θα έχει σύντομη συνεργασία με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Φωτογραφίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

1/6

Διαβάστε ακόμη: «Στόχος η ΔΕΘ να γίνει σημείο αναφοράς στην Ν/Α Ευρώπη»