Samsung: Οι Έλληνες αγοράζουν λιγότερα, αλλά πιο ακριβά κινητά

Samsung: Οι Έλληνες αγοράζουν λιγότερα, αλλά πιο ακριβά κινητά
Photo: pixabay.com

Ανοδικά κινείται η ελληνική αγορά κινητών το πρώτο εξάμηνο του 2022 με την αύξηση πωλήσεων να αγγίζει το +3% και την πτώση στα τεμάχια το 10%, στοιχείο που υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες, αγοράζουν λιγότερα σε αριθμό, αλλά πιο ακριβά σε αξία τηλέφωνα, με μέσο κόστος τα 350 ευρώ.

«Το κινητό αποτελεί προέκταση του χεριού και ο Έλληνας δίνει μεγάλη σημασία, τόσο στα λειτουργικά χαρακτηριστικά, όσο και στην εμφάνιση. Μέχρι στιγμής η αγορά κινείται πολύ καλά, πάνω σε σχέση με πέρυσι, όμως το μακροοικονομικό τοπίο από Σεπτέμβριο και μετά θα είναι αρκετά δύσκολο» ανέφερε ο Άρης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής κινητής τηλεφωνίας για Ελλάδα και Κύπρο, Samsung προσθέτοντας πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις – ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας – θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις στην αγορά.

Η εκτίμησή του κ. Παρασκευόπουλου είναι πως δεν θα δούμε να συντελείται άνοδος τιμών από την πλευρά των κατασκευαστών. Αυτό που θα κληθούν να κάνουν για να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, είναι μια πιο έξυπνη διαχείριση του budget που ξοδεύουν σε ενέργειες μάρκετινγκ, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν στο έπακρο ότι αποθέματα υπάρχουν σε επίπεδο εξαρτημάτων.

Άρης Παρασκευόπουλος
Άρης Παρασκευόπουλος

«Λόγω των μακροοικονομικών καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως είναι δύσκολη η είσοδος νέων παιχτών στην αγορά. Οι μεγάλοι έχουν διαχειριστεί το σοκ και έχουν κάνει διορθωτικές κινήσεις, το οποίο τους δίνει ένα προβάδισμα. Η Samsung κατέγραψε ρεκόρ τζίρου από τότε που ξεκίνησε το γραφείο της το 2010 στην Ελλάδα και συνεχίζουμε δυναμικά. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πάντα τα μάτια ανοιχτά στον ανταγωνισμό».

Αναφερόμενος στην έκρηξη πωλήσεων που σημειώθηκε μέσα στην πανδημία σε προϊόντα, όπως οι τηλεοράσεις και τα τάμπλετ, δεδομένου ότι ο κόσμος άρχισε να αξιοποιεί τις κινητές συσκευές για κατανάλωση περιεχομένου, όπως είπε, αυτή τη στιγμή παρατηρείται σταθεροποίηση πωλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα τάμπλετ το 2021 αποτέλεσαν θετική έκπληξη καθώς έλαβαν ώθηση από το πρόγραμμα ψηφιακής μέριμνας, με σχεδόν το 50% των συσκευών που διατέθηκαν στην ελληνική αγορά να φέρουν το brand της Samsung. Το ά τρίμηνο του τρέχοντος έτους συνεχίστηκε η καλή πορεία, αλλά σταδιακά σημειώνεται πτώση.  Πιο συγκεκριμένα, το ά τρίμηνο 2022 οι ηλεκτρονικές ταμπλέτες άγγιξαν σε αξία το 39,5%, 8 μονάδες πάνω, και  σε τεμάχια το 35,7%.

«Πέρυσι κλείσαμε με τζίρο 302 εκατ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα και φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού προήλθε από το mobile κομμάτι, κινητά και ταμπλέτες 67%, και το υπόλοιπο 33% από τηλεοράσεις και λοιπές λευκές συσκευές. Έχουμε περιχαρακώσει την κατηγορία κάτω από τα 400 ευρώ. Οι οποίες απώλειες στα κινητά αφορούν τις φθηνότερες συσκευές. Το πεντάμηνο 2022 (Ιανουάριος – Μάιος) έκλεισε στο 39% σε αξία και 41% σε τεμάχια στην κατηγορία των smartphones, ενώ το μερίδιο αγοράς μας στα ρολόγια διαμορφώνεται σε 17%» κατέληξε ο κ. Παρασκευόπουλος.