Η Samsung «ρίχνει» 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο εργοστάσιο chip

Η Samsung «ρίχνει» 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο εργοστάσιο chip
Photo:

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας απειλεί τη θέση του κορεατικού «γίγαντα» στην κορυφή των κατασκευαστών smartphones.

Τα λειτουργικά κέρδη του τμήματος κινητών τηλεφώνων της Samsung έπεσαν σε ετήσια βάση για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος). Και επειδή η υψηλότερη ζήτηση για συσκευές κινητών τηλεφώνων συνοδεύεται πάντα από αυξημένες παραγγελίες για ημιαγωγούς (chip), το τμήμα ημιαγωγών της Samsung Electronics θα είναι κλειδί για την ώθηση που πρόκειται να δοθεί στην εταιρεία.

Το εργοστάσιο στην Πιεονγκτάεκ θα παράγει είτε chip λογικής, είτε chip μνήμης. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

«Αυτήν την περίοδο, το μόνο κομμάτι της εταιρείας που αποφέρει σταθερά κέρδη είναι το τμήμα ημιαγωγών, άρα φαίνεται ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στο συγκεκριμένο κλάδο», τονίζει ο αναλυτής επενδύσεων Λι Μιν-χι.

Το τμήμα chip θα είναι μια νησίδα φωτός, σε ένα τρίτο τρίμηνο που αναμένεται μάλλον σκοτεινό για τον νοτιοκορεατικό γίγαντα. Αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, αναμένουν τα λειτουργικά κέρδη να αγγίξουν τα 5,24 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι η χαμηλότερη επίδοση της εταιρείας από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και δώθε.

Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, το τμήμα ημιαγωγών ίσως επιδείξει ισχυρότερα λειτουργικά κέρδη από τον τομέα συσκευών.

Η Samsung δήλωσε ότι το νέο εργοστάσιο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2017.

Οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της Samsung είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανησυχία στους ανταγωνιστές, σε έναν έντονα κυκλικό κλάδο. Την ημέρα της ανακοίνωσης, η τιμή της μετοχής του ανταγωνιστή SK Hynix έπεσε κατά 8%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές, οι συνθήκες της αγοράς για ημιαγωγούς μνήμης έχουν παραμείνει ευοίωνες φέτος.

Αναλυτές επισήμαναν ότι η κατασκευή του νέου εργοστασίου κοντά σε ήδη υπάρχοντα εργοστάσια ημιαγωγών ίσως επιφυλάσσει πρακτικά οφέλη. Για παράδειγμα, η γειτνίαση του χώρου με τη Σεούλ καθιστά ευκολότερη για την εταιρεία την πρόσληψη ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.

«Σε κάποιο βαθμό, η κατασκευή του εργοστασίου συνιστά και μια ανταπόκριση στις δημόσιες εκκλήσεις της κυβέρνησης προς τις μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν εγχώρια», τόνισε ο διαχειριστής κεφαλαίων Μπάικ Τζάε-γιερ.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει την επιβολή ενός φόρου στα υπερβάλλοντα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, ώστε να τις ωθήσει να ξοδεύουν περισσότερα για επενδύσεις, μισθούς και μερίσματα.