Σαρηγιάννης- Καπραβέλος: Μονόδρομος ο καθολικός εμβολιασμός για την κάμψη της πανδημίας

Σαρηγιάννης- Καπραβέλος: Μονόδρομος ο καθολικός εμβολιασμός για την κάμψη της πανδημίας
Κάτοικοι της Κορίνθου φορώντας προστατευτικές μάσκες περιπατάνε σε δρόμο της πόλης, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας και την κάμψη των εμβολιασμών.

«Καμπανάκι κινδύνου» για νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού έκρουσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν τον Σεπτέμβρη έχει εμβολιαστεί μόνο του 53% του πληθυσμού, τότε τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως, ενώ πρόσθεσε όταν αν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 65% του πληθυσμού, θα έχουμε πάλι μια δύσκολη περίοδο, αλλά όχι με 18.000 κρούσματα την ημέρα.

«Για να μειώσουμε τα κρούσματα μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να τηρούμε και τα μέτρα προστασίας και να γίνονται γίνονται self test  για να προλάβουμε την μετάδοση.

Σημείωσε ακόμα ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός, ενώ όπως «η αύξηση τα λύματα είναι πάνω από 200% και ανεβαίνει και στην Θεσσαλονίκη».

«Αν θέλουμε να δράσουμε προληπτικά θα πρέπει να γνωρίζουμε την τάση πολύ νωρίς», τόνισε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, είπε ότι θα πρέπει να είναι στους υγειονομικούς, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, στην εστίαση αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Καπραβέλος: Ο καθολικός εμβολιασμός είναι η λύση

«Τα λύματα είναι μια ισχυρή προειδοποίηση», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος.

Όπως είπε «έχουμε μπροστά μας ένα εκρηκτικό μείγμα με τρία στοιχεία. Είναι η μεγάλη η χαλάρωση, ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων και το στέλεχος Δέλτα που είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και καταστροφικό». Αν συνεχίσουμε έτσι ανέφερε ο κ. Καπραβέλος «βλέπουμε μπροστά μας την κατάρρευση του συστήματος όπως τον Νοέμβρη».

«Τα κρούσματα που έχουμε αφορούν νεαρές ηλικίες» είπε και πρόσθεσε ότι «νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι με ελαφρά συμπτωματολογία». Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «αν δεν εμβολιαστούμε θα έχουμε και τέταρτο κύμα», ενώ τόνισε ότι «το 99% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

«Περιμένουμε μικρή αναζωπύρωση μέσα στο καλοκαίρι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα έχουμε και τέταρτο και πέμπτο κύμα μέχρι να ελέγξουμε την πανδημία.

Για τους εμβολιασμούς είπε ότι δεν είναι ικανοποιητικό το ποσοστό και τόνισε ότι «για να έχουμε ανοσία πρέπει να εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού».

Τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού λέγοντας πως είναι «θεσμική υποχρεωτικότητα το εμβόλιο». «Μια είναι η λύση, ο υποχρεωτικός, καθολικός εμβολιασμός των πάντων», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.