«Σάρκα και οστά» αρχίζει να παίρνει ο συνασπισμός Μέρκελ- Σουλτς στη Γερμανία

«Σάρκα και οστά» αρχίζει να παίρνει ο συνασπισμός Μέρκελ- Σουλτς στη Γερμανία

Στο SPD υπάρχει  έντονος πρβληματισμός για το εάν Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να γίνει αντικαγκελάριος, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και κάποιο υπουργείο.

«Ο συνασπισμός παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά. Αν θα καταλήξουμε θα μπορούμε να το πούμε όμως από αύριο πλέον. Απαιτούνται περαιτέρω διαπαραγματεύσεις. Η Κυριακή θα είναι συναρπαστική», δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπέμερ, διευθυντής της κοινοβουευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU)στον Τύπο μετά τις ενδεκάωρες χθεσινοβραδυνές συζητήσεις μεταξύ των δυνητικών εταίρων στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο. Ο κ. Γκρόσε-Μπέμερ έκανε τη δήλωση εξ ονόματος και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Οι τρεις δυνητικοί εταίροι είχαν αρχικά ως στόχο να καταλήξουν την Κυριακή, αλλά προτίμησαν ένα χρονικό μαξιλάρι ασφαλείας δύο ημερών. Σήμερα το πρωί, 11 ώρα Ελλάδος, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων, δηλαδή η Άνγκελα Μέρκελ (CDU), o Μάρτιν Σουλτς (SPD) και Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) θα κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις στον τύπο και αργότερα, στις 12:30, θα συνεδριάσει ο 15μελής γύρος κορυφής των κομμάτων τους, όπως γράφει η «Die Zeit».

Όμως ακόμα και αν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, τον τελικό λόγο θα έχει η βάση του SPD, αφού τα 440.000 μέλη του θα ψηφίσουν σε μια χρονονοβόρα διαδικασία – η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις βδομάδες – εάν συμφωνούν ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος σχεδόν ο ένας στους δύο Σοσιαλδημοκράτες αντιπροσώπους ψήφισε κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων, ενώ ως γνωστόν μέρος της αριστερής πτέρυγας και η νεολαία του κόμματος τάσσονται αναφανδόν κατά του νέου μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες το SPD καταγράφει νέα ιστορική μείωση των ποσοστών του. Συνεπώς, η έκβαση της ψηφοφοφορίας είναι αβέβαιη, όπως σημειώνει η έγκυρη εφημερίδα του Αμβούργου («Die Zeit»), διότι η δυσαρέσκεια των μελών του SPD για την ακολουθηθείσα πολιτική κατά την τελευταία τετραετία είναι μεγάλη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κέβιν Κιούνερτ, ο χαρισματικός 28χρονος πρόεδρος της νεολαίας (Jusos) του Σοσιαλδημοκρατιού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), επανέλαβε σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «RTL» την απόλυτη άρνησή του να υπερψηφίσει ενδεχόμενη συμφωνία με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU): «Δεν θα υπάρξει συγκατάθεση εκ μέρους μας. Η νεολαία του κόμματος απορρίπτει τον μεγάλο συνασπισμό για πολύ βασικούς λόγους. Οι διερευνητικές συζητήσεις δεν υπήρξαν καθόλου φιλόδοξες, όπως άλλωστε και η διακυβέρνηση των τελευταίων ετών».

Πρόσθεσε, δε, ότι «σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν νέες εκλογές. Δεν έχουμε για το θεαθήναι το Σύνταγμα. Τα κόμματα της Γερμανίας δεν μπορούν απλώς να πουν “και τώρα νέες εκλογές”. Εξακολουθούμε να προτιμούμε τη λύση της κυβέρνησης μειοψηφίας και εάν η κ. Μέρκελ δεν θέλει να ηγηθεί, μπορεί να αναλάβει κάποιος άλλος. Θεωρώ ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Θα μπορούσε το αργότερο κατά την τρίτη ψηφοφορία να υποβάλει υποψηφιότητα κάποιος άλλος, ο οποίος θα χρειαζόταν την υποστήριξη μεμονωμένων βουλετών μιας άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ψηφιστεί ο Μάρτιν Σουλτς καγκελάριος μιας κυβέρνησης μειοψηφίας». Ο κ. Κιούνερτ είπε επίσης ότι «έχει παρέλθει πλέον η εποχή κατά την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εισέπραττε χειροκροτήματα από παντού, όποια απόφαση και αν έπαιρνε. Το ρήγμα διατρέχει πλέον, όχι μόνο το κόμμα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Το SPD πρέπει απλώς να πάρει τώρα την απόφαση. Μόνον έτσι θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη και μάλιστα εκείνων, οι οποίοι μας εγκατέλειψαν κατά εκατομμύρια, δηλαδή των ψηφοφόρων μας».

Ο Mίχαελ Κρέτσνερ, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας είπε σε συνέντευξή του στην κυρακάτική Bild σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στο SPD :«H κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το SPD αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της ηγεσίας του SPD. Με λυπεί το γεγονός ότι πολλοί στο κόμμα αυτό παρασύρονται από τον άνεμο. Ακόμα και εξειδικευμένοι άνθρωποι μέσα στο κόμμα έχουν το πιστόλι στον κρόταφο και δεν τολμούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις επειδή φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τις περάσουν στα μέλη».

Εν τω μεταξύ στο SPD υπάρχει και έντονος πρβληματισμός για το εάν ο πρόεδροςτου κόμματος Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να γίνει αντικαγκελάριος, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα κάποιο υπουργείο, εφόσον τελικά γίνει ο μεγάλος συνασπισμός, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) γίνονται σχετικές συζητήσεις εντός του κόμματος, αλλά λίγοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν δημόσια τέτοια συζήτηση όσο γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Πάντως, σύμφωνα μα το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, εάν ο Μάρτιν Σουλτς δεν αναλάβει τελικά κυβερνητικά αξιώματα, συζητάται το όνομα του Ολαφ Σόλτς, του κυβερνήτη του κρατιδίου του Αμβούργου για την αντικαγκελαρία και την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών.