Σαρώνει η κακοκαιρία Daniel: 2  νεκροί και 3 αγνοούμενοι – Στο επίκεντρο και σήμερα η Θεσσαλία

Σαρώνει η κακοκαιρία Daniel: 2  νεκροί και 3 αγνοούμενοι – Στο επίκεντρο και σήμερα η Θεσσαλία
Διασώστες και δύτες επιχειρούν σε σημείο που αυτοκίνητα και υλικά έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, ύστερα από σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022. Η σφοδρή βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια μέσα σε ελάχιστη ώρα δημιουργώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καταστήματα, σπίτια και οχήματα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Συνεργεία της ΕΜΑΚ βρίσκονται ήδη στο σημείο ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο σημείο βρίσκονται και δύτες ενώ τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει τα οποία αυτοκίνητα βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Ένας άνθρωπος ηλικίας 50 ετών και πατέρας 2 ετών έχασε τη ζωή του στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο της Κρήτης όταν εγκλωβίστηκε στο όχημά του το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Τα συνεργεία της ΕΜΑΚ βρίσκονται ήδη στο σημείο ενώ δύτες προσπαθούν να ψάξουν για αγνοούμενους στα αυτοκίνητα που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μηνύματα του 112 εστάλησαν στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων ειδοποιώντας τους ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές τους λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε δύο ανήλθαν οι νεκροί από την κακοκαιρία “Daniel” που πλήττει από χθες πολλές περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική νεκρή εντοπίστηκε μια γυναίκα 87 ετών, που αγνοούνταν από χθες, Τρίτη, από την περιοχή Πάλτση της Μαγνησίας. Η ηλικιωμένη εντοπίστηκε ανάμεσα σε ένα σωρό από ξύλα, ενώ για την ανάσυρσή της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες.

Χθες, νεκρός εντοπίστηκε άνδρας 51 ετών στον ‘Αγιο Γεώργιο Βόλου, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού. Ο άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και παρελήφθη από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη αγνοούμενους στο χωριό Πάλτση Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 85 και 70 ετών και σε εξέλιξη είναι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Συνολικά οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε τρεις καθώς από χθες αγνοείται ένας 42χρονος άνδρας, ο οποίος παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στο ρέμα Αγίας Αικατερίνης Βόλου.

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της οδού Πειραιώς, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα λόγω συσσώρευσης υδάτων είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας καθώς και απο το ύψος της συμβολής της με την οδό Πέτρου Ράλλη.

Μηνύματα του 112 σε Καρδίτσα και Φάρσαλα

Μηνύματα του 112 εστάλησαν στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων ειδοποιώντας τους ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές τους λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα τα μηνύματα αναφέρουν: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νομό Καρδίτσας και στην ευρύτερη περιοχή Φαρσάλων λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Προβλήματα σε Φθιώτιδα και Εύβοια

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται σε Φθιώτιδα και Εύβοια, από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Η μετακίνηση της καταιγίδας δυτικότερα, από τον νομό Μαγνησίας προς την Καρδίτσα, έχει μεταφέρει τα προβλήματα αυτή την ώρα στο οροπέδιο του Δομοκού στη Φθιώτιδα ενώ παράλληλα σημαντικά προβλήματα σημειώνονται στην ανατολική και βόρεια πλευρά της Εύβοιας.

Έχει πλημμυρίσει ο κάμπος του Δομοκού, καθώς όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει και τα νερά έχουν πέσει στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της Σοφιάδας. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Πετρίλια που είναι κοντά στο Νέο Μοναστήρι. Έχουν ήδη καταγραφεί ζημιές σε πλημμυρισμένες αποθήκες και διάσπαρτες αγροικίες.

Στην ανατολική Φθιώτιδα στην περιοχή της Πελασγίας ο χείμαρρος από την Πελασγία προς τη θάλασσα έκοψε τη συγκοινωνία στον δρόμο Πελασγία – Γλύφα και πλημμύρισε την περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο ΠΑΚΟ. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία.

Στην ανατολική Εύβοια και στον δήμο Λίμνης Μαντουδίου Αγίας ‘Αννας οι χείμαρροι από την Αγία ‘Αννα και μέχρι την Ιστιαία έχουν γίνει ποτάμια και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο και έχουν προκαλέσει ζημιές σε τεχνικά έργα και υποδομές. Στο Μετόχι από τις πρώτες πρωινές ώρες δίδεται μία πραγματική μάχη από τους πυροσβέστες αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Αυτή την ώρα τα χωριά Σπαθάρι, Πύλη, Αγία ‘Αννα, Στροφιλιά και Μετόχι στην Βόρεια Εύβοια δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε δρόμους, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και σπίτια καθώς φουσκώνουν τα ποτάμια και οι χείμαρροι κατεβάζουν φερτά υλικά.

Παρόμοιες εικόνες και στην Κάρυστο, στην παραλία Αλμυροπόταμος στη Νότια Εύβοια όπου τουριστικές εγκαταστάσεις μετρούν πολλές ζημιές. Και στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, όπου έγιναν και αρκετές επεμβάσεις από την πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα ενώ μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας βρίσκονται σε όλα τα σημεία και προσπαθούν να καθαρίσουν κυρίως τους δρόμους.

Οι πυροσβέστες επιχειρούν με αντλήσεις νερών σε όλο το μέτωπο ενώ από νωρίς το πρωί, ειδικά στην Βόρειο Εύβοια, έφτασαν ενισχύσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας τα οποία απεστάλησαν από την Λαμία.

Η βροχόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στο ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους σε Σοφιάδα και Πετρίλια Φθιώτιδας  Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Σοφιάδα και Πετρίλια Φθιώτιδας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Σοφιάδα και Πετρίλια απομακρυνθείτε προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους σε Μέθανα και Τροιζήνα

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Μέθανα και Τροιζήνα προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Κλειστά καταστήματα και ειδικά μέτρα για την κακοκαιρία στον δήμο Τρικκαίων

Σε ενημέρωση προς όλους τους πολίτες προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων λόγω της κακοκαιρίας “Daniel”. Με βάση την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, σήμερα Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και ο Δήμος Τρικκαίων τίθενται σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Αιτία, η εξελισσόμενη κακοκαιρία «Daniel».

Σε όλον τον Δήμο Τρικκαίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και οι λαϊκές αγορές.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 18.00 της Τετάρτης 6

Σεπτεμβρίου 2023:

α) τα φαρμακεία,

β) τα καταστήματα τροφίμων και supermarket

γ) τα πρατήρια καυσίμων.

Απαγορεύεται την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier σε όλον τον Δήμο Τρικκαίων.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων:

α) των υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,

β) των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

γ) των δομών υγείας,

δ) των μέσων μαζικής μεταφοράς

ε) άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

Ο Δήμος Τρικκαίων απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μη μετακινούνται, να παραμένουν σπίτι τους και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων βρίσκονται σε επιφυλακή για άμεση παρέμβαση.

Τηλέφωνα εξυπηρέτησης

Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημότη: 2431020000

ΔΕΥΑΤ: 2431076711 – 12 – 13 – 15

Συνολικά 1196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω της κακοκαιρίας

Συνολικά 1196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:  

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:

– στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα.

– στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα

– στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων

– στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα  

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας  ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:

– στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

– στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και

-στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:

-στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων

-στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

-στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

Ακόμη, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα, εκδόθηκαν 2 διαφορετικά μηνύματα από το 112, στις 05:10 και στις 05:13 αντίστοιχα, για απαγόρευση κυκλοφορίας στις παραπάνω περιοχές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως αύριο, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Για σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.