Σαρώνει την Κούβα ο κυκλώνας Ίρμα – 5,6 εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Φλόριντα

Σαρώνει την Κούβα ο κυκλώνας Ίρμα – 5,6 εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Φλόριντα
epa06192858 A view of a flooded street after hurricane Irma in Monti Cristi, Dominican Republic, 08 September 2017. A total of 24,116 people were evacuated in Dominican Republic due to hurricane Irma. EPA/Luis Tavarez

Δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους της Φλόριντα, λίγο πριν η Ιρμα χτυπήσει την περιοχή τους.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC.

Κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, άφησε 19 ανθρώπους νεκρούς, ενώ έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι. Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.

Χθες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο κυκλώνας Ίρμα να «φύγουν μακριά από τον δρόμο του».

«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» ήταν το tweet που ανήρτησε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός ηγέτης.

5.6 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να εκκενώσουν τη Φλόριντα 

Οι αρχές καλούν περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον. Τα ξημερώματα το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.