«Σαρώνει» το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη- Εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή

«Σαρώνει» το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη- Εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή
epaselect epa07672973 A girl cools down in the fountains of Trocadero, across from the Eiffel Tower, during a heatwave in Paris, France, 25 June 2019. According to forecasters, the temperatures should rise to almost 40 degrees Celsius in the coming days. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα κύμα καύσωνα προερχόμενο από τη Σαχάρα σαρώνει την Ευρώπη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ήπειρος βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Με τον υδράργυρο να υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Οι γερμανικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στην ταχύτητα στις εθνικές οδούς, στο Παρίσι δόθηκε εντολή να ακινητοποιηθεί το 60% των οχημάτων, ενώ τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών ξέμειναν από ανεμιστήρες και κλιματιστικά.

Σε περιοχές της βορειοδυτικής Ισπανίας, το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 45 βαθμούς Κελσίου με τις Αρχές της Ισπανίας να προειδοποιούν για «σημαντικό κίνδυνο» πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις σε πολλές περιοχές.

Στο Μιλάνο οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν στους 40C, ωστόσο σε πολλές περιοχές οι θερμοκρασίες αναμένεται ν’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα, η κατανάλωση ρεύματος χτύπησε ρεκόρ και στη Ρώμη κάτοικοι και τουρίστες αναζητούσαν δροσιά στα σιντριβάνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει το «χειρότερο» κομμάτι του καύσωνα, ωστόσο περιοχές όπως το Λονδίνο αναμένεται να δουν τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς το Σάββατο.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι πιο η θερμή του καλοκαιριού στην Ευρώπη, με τον καυτό αέρα από τη Σαχάρα να καλύπτει όλο το δυτικό κομμάτι της ηπείρου. Πέρυσι είχαμε το «τέρας της Ανατολής» ένα κύμα παγετού από τη Σιβηρία, το οποίο είχε επίσης αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή. Ο Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ο Μάιος από κρύο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν εντείνει τη συζήτηση στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι διαδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ και το κόμμα των Πρασίνων έχει δει την δύναμή του στην κάλπη να ενισχύεται σημαντικά. Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στους παγετώνες στις Άλπεις, που τροφοδοτούν ποταμούς, όπως ο Ρήνος.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση και καλεί τους ηγέτες του G20, που θα συναντηθούν στην Ιαπωνία, να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, αντί να περιοριστούν σε ευχολόγια και γενικόλογες υποσχέσεις.