Saudi Aramco: Πτώση 30% στα κέρδη τριμήνου, στα 30 δισ. δολάρια

Saudi Aramco: Πτώση 30% στα κέρδη τριμήνου, στα 30 δισ. δολάρια
epa07969402 President and CEO of Saudi Aramco Amin Nasser (L) and Aramco chairman Yasir al-Rumayyan attend a press conference to announce an initial public offering of the state oil producer, in Dhahran, Saudi Arabia, 03 November 2019. According to media reports Saudi Arabia said it has approved plans for the state-owned oil producer Saudi Aramco to go public on the Saudi stock exchange Tadawul on 11 December 2019. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μείωση των κερδών συνάδει με τη γενικότερη τάση στον κλάδο

Kαθαρά κέρδη 112,81 δισεκατομμυρίων ριάλ (30,07 δισεκατομμύρια δολάρια) σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco – πτώση σχεδόν 40% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους εν μέσω πτώσης των τιμών των υδρογονανθράκων. Ωστόσο, τα κέρδη δεύτερου τριμήνου ήταν ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, κοντά στα 29,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσκόπηση της Aramco.

Σε μια ενημέρωση στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας -γνωστής ως Tadawul- η εταιρεία είπε ότι η πτώση οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και στην αποδυνάμωση των περιθωρίων διύλισης και χημικών προϊόντων. Ο πετρελαϊκός γίγαντας είπε ότι θα πληρώσει μέρισμα συνολικού ύψους 19,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η οικονομική θέση μας είναι ισχυρή. Ναι, δεν έχουμε  τα εκπληκτικά τα αποτελέσματα που είδαμε πέρυσι – αλλά αυτό ευθυγραμμίζεται με τη συνολική τάση του κλάδου», δήλωσε η Carole Nakhle της Crystol Energy στο «Capital Connection» του CNBC τη Δευτέρα.

Ο αριθμός των καθαρών εσόδων μειώθηκε 38% σε σχέση με τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου του προηγούμενου έτους, τα οποία είχαν αγγίξει ένα εντυπωσιακό νούμερο των 48,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, το αποτέλεσμα του δεύτερου τριμήνου του 2022 ήταν αυξημένο κατά 90% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα ξεπεράσουν τα 86 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο και τα 93 δολάρια το βαρέλι έως το επόμενο έτος, καθώς η ισχυρή ζήτηση και τα ελλείμματα προσφοράς του ΟΠΕΚ + συσφίγγουν τις αγορές.