Saudi Aramco: Βουτιά στα κέρδη κατά -44% το 2020 λόγω Covid-19, αλλά δίνει μέρισμα 75 δισ. δολάρια

Saudi Aramco: Βουτιά στα κέρδη κατά -44% το 2020 λόγω Covid-19, αλλά δίνει μέρισμα 75 δισ. δολάρια
epa07969402 President and CEO of Saudi Aramco Amin Nasser (L) and Aramco chairman Yasir al-Rumayyan attend a press conference to announce an initial public offering of the state oil producer, in Dhahran, Saudi Arabia, 03 November 2019. According to media reports Saudi Arabia said it has approved plans for the state-owned oil producer Saudi Aramco to go public on the Saudi stock exchange Tadawul on 11 December 2019. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Bουτιά στα κέρδη -44% για τη χρήση του 2020 κατέγραψε ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, με τον CEO της εταιρείας, Amin Nasser, να αναφέρει πως ήταν μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της εταιρείας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξε καμία περικοπή στη διανομή μερίσματος, με το ποσό που θα δοθεί στους μετόχους να φτάνει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε κέρδη 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, έναντι κερδών 88,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν κατά τι χειρότερο σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι τα κέρδη θα άγγιζαν τα 48,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της Saudi Aramco, αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας» ανέφερε ο Amin Nassser, προσθέτοντας πως τα έσοδα επηρεάστηκαν από τις τιμές και τους συναλλακτικούς όγκους.

Το cash flow επίσης κατρακύλησε κατά 40%, στα 49 δισεκατομμύρια δολάρια – πολύ λιγότερο από το ύψος του μερίσματος, που, όπως ειπώθηκε, θα φτάσει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πρέπει να ισχυροποιηθούμε ακολουθώντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Ελπίζουμε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα συμβάλει στην ενίσχυση των θεμελιωδών στοιχείων της εταιρείας» είπε ο Amin Nasser

Υψηλή προτεραιότητα ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κίνας

Η Saudi Aramco θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Κίνας, καθώς παραμένει η υψηλότερη προτεραιότητα για το Ριάντ κατά τα επόμενα 50 και πλέον χρόνια, καθώς τρέχουσες και νέες ενεργειακές πηγές, θα χρησιμοποιούνται παράλληλα για αρκετό καιρό, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμίν Νάσερ εκτελεστικός διευθυντής της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρίας, στο Φόρουμ Ανάπτυξης για την Κίνα.

Η Σαουδική Αραβία, έχει τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως, ενώ διατήρησε τη θέση της, ως ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου της Κίνας, για το πρώτο δίμηνο του 2021.

Ο όγκος των εξαγωγών του σαουδαραβικού πετρελαίου προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 2,1% στα 1,86 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd), όπως έδειξαν χθες, τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Το βασίλειο ξεπέρασε τη Ρωσία, διατηρώντας την πρώτη θέση στη λίστα των πετρελαϊκών προμηθευτών της Κίνας το 2020, παρά τις πρωτοφανείς μειώσεις στην παραγωγή του πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και τις συμμαχικές του χώρες, για την εξισορρόπηση των διεθνών αγορών πετρελαίου στο επίπεδο των τιμών, μετά τη σημαντική μείωση της ζήτησης, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

“Η διασφάλιση της συνεχιζόμενης ασφάλειας των ενεργειακών αναγκών της Κίνας, παραμένει η υψηλότερη προτεραιότητά μας, -όχι μόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά για τα επόμενα 50 και πλέον χρόνια» ανέφερε ο Νάσερ σε μία βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Εκτιμούμε ότι οι βιώσιμες ενεργειακές λύσεις είναι καθοριστικής σημασίας για μία ταχύτερη και ομαλότερη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση…, αλλά ρεαλιστικά αυτό, θα απαιτήσει κάποιο χρόνο, καθώς υπάρχουν νέες εναλλακτικές έναντι του πετρελαίου, σε αρκετές περιοχές» τόνισε ο Νάσερ.