Savvy Can: Επενδύσεις ύψους 3,2 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Σαββάκη

Savvy Can: Επενδύσεις ύψους 3,2 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Σαββάκη

Οι στρατηγικές συνεργασίες, οι προοπτικές του κλάδου και η ψήφος εμπιστοσύνης στην αγροτική παραγωγή.

 

Ένα νέο επιχειρηματικό «στοίχημα» έχει θέσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Θάνος Σαββάκης, προσθέτοντας μια ακόμη εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό του. Ο γνωστός επιχειρηματίας, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει έντονη παρουσία στον κλάδο των μεταλλικών συσκευασιών μέσω της National Can Hellas, προχωρά σε επένδυση της τάξης των 3,2 εκατ. ευρώ, ιδρύοντας τη Savvy Can – Hellenic Metal Packaging AE.

Θεωρείται ένα φιλόδοξο εγχείρημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, το οποίο θα στεφθεί με επιτυχία δεδομένου ότι θα αξιοποιηθεί ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο πελατών, το οποίο περιλαμβάνει τους ισχυρότερους παίχτες της αγοράς. Ειδικότερα, σε πρώτη φάση θα υλοποιηθούν επενδύσεις 3,2 εκατ. ευρώ που θα αφορούν στο στήσιμο της νέας μονάδας στις εγκαταστάσεις κυτιοποιίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΔΕΛΤΑ στο πλατύ Ημαθίας.

Η επένδυση έγινε με ίδια κεφάλαια και μέσω αυτής θα καλύπτεται μια ολοκληρωμένη γκάμα σε μεταλλικές συσκευασίες όλων των διαμέτρων και των μεγεθών. Η δε παραγωγική μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το διάστημα Μαΐου -Ιουνίου του τρέχοντος έτους. “Δεν είναι τόσο οι συνθήκες της αγοράς που μας επηρέασαν όσο το timing και ο κοινός τόπος για συνεργασία με την Δέλτα. Είδαμε την ευκαιρία που δημιουργήθηκε και το αμοιβαίο όφελος και προχωρήσαμε. Δεν υπάρχει λόγος να εξετάσουμε περαιτέρω τις εξωγενείς συνθήκες. Σίγουρα το κλίμα είναι πλέον καλύτερο” επισημαίνει στο fortunegreece.com ο Θάνος Σαββάκης.

Πρόκειται για εγκαταστάσεις τις οποίες η οικογένεια Σαββάκη έχει νοικιάσει με παράλληλη εξαγορά του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού και το business plan προβλέπει την δημιουργία τριών σύγχρονων γραμμών παραγωγής μεταλλικών συσκευασιών, που προορίζονται για την εξυπηρέτηση της αγοράς κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και εντός χρονοδιαγραμμάτων, η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του καλοκαιριού.

Μάλιστα για τα επόμενα πέντε χρόνια η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη ΔΕΛΤΑ, η οποία στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα παράγει το εβαπορέ γάλα «Βλάχας». Η εν λόγω επένδυση δεν ισχυροποιεί μόνο τη θέση της οικογένειας Σαββάκη στον κλάδο, αλλά ανοίγει νέες θέσεις εργασίας ενισχύοντας την τοπική κοινωνία στην περιοχή της Ημαθίας. Για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά 45 ατόμων (25 σε μόνιμη βάση – εξειδικευμένοι τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό- και 20 σε εποχική βάση)

Την ίδια ώρα, η ΔΕΛΤΑ αποκτά στρατηγικό συνεργάτη στο ευαίσθητο της μεταλλικής συσκευασίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα το κυτιοποιίο της, που τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε.

“Δουλεύουμε με το σύνολο της αγοράς και εδώ και σαράντα χρόνια έχουμε σταθερές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Venus Growers, η Intercom, η ΚΡΟΝΟΣ κ.α. διατηρώντας σε βάθος χρόνου ενα μερίδιο αγοράς της τάξης του 20%-25%” τονίζει.

Υπενθυμίζεται  πως ο 46χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος μεγάλωσε ουσιαστικά στην οικογενειακή επιχείρηση και γνωρίζει από πολύ μικρός τα «μυστικά» της κονσερβοποιίας, το 2011, μια χρονιά κατά την οποία «ξεκληρίστηκαν» αρκετές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, προέβη σε κίνηση «ματ» πουλώντας την εταιρία στην ιρλανδικών συμφερόντων Ardagh Metal Packaging, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη διοίκηση του ελληνικού της βραχίονα. Το 2013 αναπροσαρμόζει και πάλι τη στρατηγική του, αντλεί κεφάλαια και βρίσκει εταίρους για να πάρει ξανά στα χέρια του την επιχείρηση. Έπειτα από μια πενταετία «ζύμωσης» και με το αίσθημα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει επανατοποθετείται επενδυτικά, κίνηση που μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωτογενή τομέα.

Σκιαγραφώντας το επιχειρηματικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την κρίση στη Βόρειο Ελλάδα, ο κ. Σαββάκης, παραδέχεται ότι πολλές τοπικές εταιρείες “φυτοζωούσαν”. Τα δάνεια, όπως  λέει, ήταν “παγωμένα” και ο αγροτικούς τομέας ειχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα. “Πλέον είμαστε σε καλύτερη θέση από τις επιχειρήσεις του κέντρου και το κενό έχει καλυφθεί από το υγιές επιχειρείν” λέει χαρακτηριστικά.

Για τον ίδιο η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος και όπως εξηγεί πάντα υπήρχε  έμμεση εξαγωγική παρουσία στο εξωτερικό, κυρίως στις αγορές των Βαλκανίων. “Είμαστε μία εξολοκλήρου εξαγωγική εταιρεία από τη σύστασή μας. Όσο περισσότερο διευρύνονται οι εξαγωγές των πελατών μας τόσο ενισχύεται η παρουσία μας στο εξωτερικό”.

Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από τη νεοσύστατη Savvy, υπό τη σκέπη της οικογένειας Σαββάκη βρίσκεται η εταιρία παραγωγής εδαφοβελτιωτικού Biosolids, με έδρα τη Σκύδρα. Η Savvy προμηθεύει με συσκευασίες την βιομηχανία τροφίμων, ενώ η Biosolids παραλαμβάνει και επεξεργάζεται τα υπολείμματα από τη βιομηχανία τροφίμων και τα επιστρέφει ως φυσικό εδαφοβελτιωτικό στους αγρότες, οι οποίοι παράγουν τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων.

“Στοχεύουμε να είμαστε δίπλα στον πελάτη εξυπηρετώντας τον γρήγορα και οικονομικά. Οι καιροί έχουν αλλάξει και φροντίζουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση στον κλάδο της αγροδιατροφής” καταλήγει.