Saxo Bank: «Βλέπει» ανάπτυξη 2% για την Ελλάδα το 2015

Saxo Bank: «Βλέπει» ανάπτυξη 2% για την Ελλάδα το 2015

Ο Mads Koefoed δίνει τις εκτιμήσεις του για την πορεία των διεθνών αγορών το 2015 και προειδοποιεί για σημάδια μέγιστης αστάθειας εντός του α' τριμήνου.

Τις οικονομικές προβλέψεις της για την πορεία των παγκόσμιων αγορών, καθώς και τις βασικές επενδυτικές ιδέες της για το α’ τρίμηνο του 2015 παρουσίασε η Saxo Bank, ο ειδικός στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις. Ο Mads Koefoed, Επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία το 2015 θα αναπτυχθεί κατά 3%, σε σύγκριση με ανάπτυξη 2,2% το 2014, λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας, τα λιγότερα μέτρα λιτότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του εμπορίου, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη το έτος αυτό να πηγάζει από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

• Η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό, χάρη στην κατανάλωση και τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ το 2015 προβλέπεται η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας να κυμανθεί περίπου στο 3%.

• Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη εξακολουθούν να παρουσιάζουν προκλήσεις, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να παραμένουν σποραδικές και τον ιδιωτικό τομέα να εξακολουθεί να επιδιώκει την απομόχλευση, ασκώντας καθοδικές πιέσεις τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον πληθωρισμό. Για το τρέχον έτος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί περίπου στο 1% από 0,5%.

• Στο Ηνωμένο Βασίλειο η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2015, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και τις υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές, με μεγαλύτερο κίνδυνο μια σημαντική επιβράδυνση στον κλάδο κατοικίας.

• Σε ότι αφορά την Κίνα και τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αναχαιτίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης μέσω πολιτικών χαλάρωσης, στην πραγματική οικονομία, η Saxo Bank παραμένει επιφυλακτική και αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας της τάξης του 6,7%.

Για την εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2015, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και ο αποπληθωρισμός και οι αυξανόμενες αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ. «Ο καλύτερος δρόμος το 2015 περιλαμβάνει χαμηλότερο δολάριο, σταθερές έως ελαφρώς υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και αμετάβλητα επιτόκια». Ωστόσο, εάν οι τάσεις που είδαμε να αναπτύσσονται το 2014 συνεχιστούν και το 2015, το σημείο της μέγιστης αστάθειας θα καταγραφεί εντός του α’ τριμήνου, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινδυνεύει να λάβει μια απολύτως άστοχη απόφαση κατευθυνόμενη προς ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εστιάζοντας στην περιοχή της Ευρωζώνης ο κ. Koefoed υπογράμμισε πως οι ιδιώτες συνεχίζουν τη διαδικασία απομόχλευσης , ωστόσο έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν. Θα υπάρξει αναιμική ανάπτυξη, όπως είπε, καθώς η απασχόληση παραμένει στα ίδια επίπεδα , ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρείται τους τελευταίους πέντε μήνες ο δείκτης ανεργίας. «Μπορεί να μην υπάρχει στην πράξη αύξηση εισοδημάτων στην περιοχή της Ευρωζώνης, η πτώση όμως της τιμής του πετρελαίου από την Αμερική θα έχει θετικό αντίκτυπο στη Γηραιά Ήπειρο και τους κατοίκους της αφού η μείωση του κόστους ενέργειας θα οδηγήσει σε αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης για αγαθά στο μέλλον». Σύμφωνα με τον ίδιο, Ελλάδα και Ισπανία ηγούνται των διαρθρωτικών αλλαγών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Ήδη η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας έναντι της Γερμανίας έχει μειωθεί.

Παρά τον σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2015, η Saxo Bank προβλέπει ότι αυτό το έτος οι χώρες-μέλη της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης θα καταγράψουν τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης. Και αυτό γιατί τα συγκριτικά οφέλη που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα χώρες όπως η Γερμανία πλησιάζουν στο τέλος τους και το χαμηλό εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος στην περιφέρεια κατευθύνει, πλέον, την ανάπτυξη. «Ως αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή οικονομία θα μεταμορφωθεί επιτέλους σε μια οικονομία που τροφοδοτείται από μικρές, καινοτόμες και ευέλικτες επιχειρήσεις».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, τονίζει πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει μειωθεί δραματικά και πως η χώρα μας από το 2010 και μετά έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης σε πολλούς τομείς. «Για αρκετά χρόνια η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας ήταν άνω του 5%. Φέτος το πλεόνασμα άγγιξε το 3% και έχει αρχίσει να καταγράφεται ανάπτυξη, η οποία εκτιμάμε πως θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα δούμε επενδύσεις από τις επιχειρήσεις στο επόμενο 6μηνο – 12μηνο. Θα έχουμε θετικό πρόσημο σε όρους απασχόλησης και αναμένουμε ανάπτυξη 2% για το τρέχον έτος και 2,5%-3% του χρόνου». Επιπρόσθετα, οι εκτιμήσεις τις Saxo Bank κάνουν λόγο για ανεργία της τάξης του 25,5% και πιθανή αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων τους προσεχείς 6 μήνες.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και τον αντίκτυπο που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στη σχέση μας με τους δανειστές, ο κ. Koefoed αναφέρει πως δεν πιστεύει σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους άμεσα, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί τα επόμενα χρόνια. «Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που απειλείται να χάσει από την έξοδό της από την Ευρωζώνη, αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη, η οποία μόλις πρόσφατα πρόσθεσε το 19ο μέλος της. Εκτιμώ ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Τρόικα, όπως έγινε το 2011 και το 2012. Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μεγάλες αλλαγές στην οικονομία, ούτε όμως και ότι τα πράγματα θα γίνουν άσχημα από τις 26 Ιανουαρίου και μετά».

Συνάλλαγμα
Η Saxo Bank προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση του USD το α’ τρίμηνο. Ωστόσο, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο για ασταθή πορεία, καθώς οι επενδυτές που χρησιμοποιούν μόχλευση έχουν ήδη μεγάλες θέσεις αγοράς στο USD. Προειδοποιεί, επίσης, ότι το συγκεκριμένο σενάριο κρύβει σημαντικούς κινδύνους εφόσον οι αγορές κεφαλαίων αποσταθεροποιηθούν με αφορμή την αναμενόμενη απόσυρση της ρευστότητας από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Επιπλέον, οι οικονομικές και πολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας σχετικά με τη ριζοσπαστική νομισματική πολιτική της δεύτερης και την αποδυνάμωση του JPY θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο νομισματικό πόλεμο στην Ασία.

Μετοχές
Η Saxo Bank εκτιμά ότι το α’ τρίμηνο του 2015, οι ισπανικές μετοχές θα ξεπεράσουν σε απόδοση τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χάρη στις αναπόφευκτες πολιτικές χαλάρωσης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο πληθωρισμός αλλά και η οικονομική ανάπτυξη κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, η αγορά μετοχών της Κίνας παραμένει υπερεκτιμημένη και οδεύει προς διόρθωση, ενώ η πτώση στο πετρέλαιο και την ενέργεια θα επιβαρύνει ιδιαίτερα και τις μετοχές της Ρωσίας. Την υψηλότερη πάντως μεταβλητότητα καταγράφουν Ουγγαρία, Ελλάδα και Ρωσία που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας, ενώ ως περισσότερο «καυτές» αγορές θεωρούνται η Ινδία και οι Φιλιππίνες.

Εμπορεύματα
Η αυξανόμενη προσφορά σε μια εποχή χαμηλού ρυθμού αύξησης της ζήτησης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου, θα διατηρήσει αρκετά βασικά εμπορεύματα υπό πίεση στις αρχές του 2015, με τις χαμηλότερες τιμές να εμφανίζονται κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο εξάμηνο. Σε ό,τι αφορά τις αγορές πετρελαίου, η Saxo Bank αναμένει ότι το α’ τρίμηνο το αργό πετρέλαιο Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 62 δολάρια/ βαρέλι. Το ενδεχόμενο του ισχυρότερου δολαρίου παραμένει ο κύριος κίνδυνος για τα πολύτιμα μέταλλα, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν ήδη προεξοφληθεί στις τιμές. Το γεγονός αυτό υποβαθμίζει τη θετική επίδραση που έχουν στα εμπορεύματα παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, το α’ τρίμηνο ενδέχεται να σηματοδοτήσει ένα νέο χαμηλό όριο στον χρυσό.