Σχέδιο αποδέσμευσης λογαριασμών στους συνεπείς οφειλέτες

Σχέδιο αποδέσμευσης λογαριασμών στους συνεπείς οφειλέτες

Έρχεται νέα ρύθμιση για τους δεσμευμένους λογαριασμούς από την εφορία.

Η υψηλή φορολογική στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, όπως αποδεικνύει η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Ένα τσουνάμι κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχει χτυπήσει από το 2015 μέχρι σήμερα τους φορολογουμένους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί έχουν κλειδώσει προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα ρύθμιση για τους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία.

Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία φαίνεται ότι θα αποκτήσουν πάλι τον έλεγχο των μπλοκαρισμένων λογαριασμών τους.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ανάκτηση των κατασχεμένων λογαριασμών είναι να ρυθμιστούν και φυσικά οι οφειλέτες να είναι συνεπείς στη ρύθμιση και να πληρώνουν τις δόσεις τις ημερομηνίες που πρέπει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά.

Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάση της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης.