Σχέδιο δράσης κατά των fake news από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Ενόψει των ευρωεκλογών έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για να εμποδιστούν παρεμβάσεις από κάθε πλευρά.

 

Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των fake news, ειδικά ενόψει ευρωεκλογών, πρόκειται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέχεια των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών να συνεχίσει τις εργασίες σε αυτό το ζήτημα και να ετοιμάσει σχετική έκθεση τον Μάρτιο του 2019.

«ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση, που να καλύπτει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική διάσταση και να είναι ολοκληρωμένη, συντονισμένη και με επαρκείς πόρους βάσει εκτίμησης των απειλών», σημειώνουν οι ηγέτες στα σημερινά συμπεράσματα, καλώντας σε «άμεση και αποφασιστική δράση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλιστούν ελεύθερες και αδιάβλητες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές».

Ειδικότερα, η Επιτροπή είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, στα οποία περιλαμβάνονται η δημιουργία συστήματος ταχείας ειδοποίησης και η στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας που υπογράφηκε από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Το σχέδιο δράσης προβλέπει επίσης αύξηση των πόρων που διατίθενται γι’ αυτόν τον σκοπό.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τις ανησυχίες των ηγετών ότι αυτή η απειλή για τις δημοκρατίες μας είναι σκόπιμη, μεγάλης κλίμακας και συστημική. Επίσης, δεν απομακρύνεται αλλά μεγαλώνει περισσότερο», σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των κρατών μελών να καταπολεμήσουν αυτήν την απειλή. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εφαρμοστούν οι προτάσεις της Επιτροπής «άμεσα» και «πολύ πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως πέρα από τα fake news που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα εργαλεία που προτείνει η Επιτροπή, πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι πρωθυπουργοί δημιουργούν οι ίδιοι fake news. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κατηγορίες του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν ότι ο «Γιούνκερ και οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για το Brexit». «Ας μην μεταφέρουμε, λοιπόν, την ευθύνη για τα fake news πάντα στους άλλους. Ας ελέγξουμε γύρω μας ποιος δημιουργεί fake news» κατέληξε ο ΖΚ Γιούνκερ.