Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ζητεί από την Ε.Ε. το ΔΝΤ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ζητεί από την Ε.Ε. το ΔΝΤ
Παρά τις αντιρρίσεις της Γερμανίας πως δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, το Ταμείο επιμένει πως η κατάσταση παραμένει ρευστή, με μια νέα κρίση να μην είναι καθόλου απίθανη.

Η Ευρώπη θα πρέπει να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και να είναι έτοιμη να τα εφαρμόσει για να αντιμετωπίσει αυξημένους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της, προειδοποίησε χθες το ΔΝΤ. Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι ενδέχεται να χρειαστεί «συγχρονισμένη δημοσιονομική απάντηση», ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές όπως το Brexit, ο αυξημένος προστατευτισμός στο εμπόριο και γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Η υποχώρηση της δραστηριότητας στο εμπόριο και στη μεταποίηση ενδέχεται να επεκταθεί και στις υπηρεσίες και μάλιστα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το Βερολίνο επιμένει πάντως στη θέση του ότι παρά τη σημαντική επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας δεν υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή μέτρων ενίσχυσής της.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε στην έκθεσή του ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει το 2019 στο 1,2% (από 1,3% που προέβλεπε τον Απρίλιο), ενώ είχε διαμορφωθεί στο 1,9% το 2018. Για το 2020 και το 2021 το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% (από 1,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη). Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στις αναιμικές επιδόσεις της γερμανικής και της ιταλικής οικονομίας, σύμφωνα με το Ταμείο το οποίο κάλεσε ρητώς Βερολίνο και Χάγη να ακολουθήσουν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Παρ’ όλα αυτά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για αύξηση των δημοσίων δαπανών, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί κρίση και ούτε αναμένεται να εκδηλωθεί. Η Γερμανία έχει ήδη «πολύ επεκτατική» δημοσιονομική πολιτική και έχει σημαντικό περιθώριο κινήσεων εφόσον απαιτηθεί, συμπλήρωσε ο κ. Σολτς. Το Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στη Γερμανία στο 0,5%, ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2018.

Ακόμη και οι χώρες με υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να «επιβραδύνουν προσωρινά τον ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή (να προχωρήσουν) σε προσωρινή επέκταση» αν επιβεβαιωθούν αρνητικά σενάρια, τόνισε το Ταμείο. Αν η Βρετανία αποχωρήσει ατάκτως τον Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι σε δύο χρόνια μικρότερη κατά 0,5% απ’ ό,τι θα ήταν σε αντίθετη περίπτωση. Το πλήγμα για τη βρετανική οικονομία θα είναι πολύ σημαντικότερο και προβλέπεται να ανέλθει στο 3,5%. Κατά το ΔΝΤ, οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να διατηρήσουν χαλαρή τη νομισματική τους πολιτική.