Σχεδόν 1.200 οι νεκροί και 57.000 τα κρούσματα στην Τουρκία αλλά ο Ερντογάν τον χαβά του

Σχεδόν 1.200 οι νεκροί και 57.000 τα κρούσματα στην Τουρκία αλλά ο Ερντογάν τον χαβά του
epa08272825 Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens during a news conference in the Kremlin in Moscow, Russia, 05 March 2020. Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, say they have reached agreements that could end fighting in northwestern Syria. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 4.789 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην Τουρκία και άλλοι 97 άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.198, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, 3.446 άνθρωποι έχουν αναρρώσει ενώ διενεργήθηκαν άλλα 35.720 διαγνωστικά τεστ. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 56.956.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινούσε το εβδομαδιαίο τηλεδιάγγελμά του, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν δεδομένο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα ανακοίνωνε σκληρά μέτρα περιορισμού.

Αντιθέτως, ο Ερντογάν διέταξε τους πολίτες να φορούν μάσκες όταν ψωνίζουν ή επισκέπτονται πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, προτού προβεί σε σειρά επαίνων για τις κυβερνητικές προσπάθειες. «Η Τουρκία είναι μία από τις πιο προετοιμασμένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης. «Κάθε εργοστάσιό μας θα συνεχίσει να παράγει, οι αγρότες μας δεν θα αφήσουν ένα στρέμμα γης ακαλλιέργητο», συμπλήρωσε με στόμφο.

Παρότι ο ρυθμός εξάπλωσης του COVID-19 στη γείτονα χώρα αυξάνεται εκθετικά, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή και στην οικονομία εις βάρος μιας δυναμικής προσέγγισης στα περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα, η εθνική ενότητα που παρατηρείται σε πολλές χώρες φαίνεται να λείπει από την Τουρκία, καθώς το κυβερνών κόμμα AKP έρχεται σε πρωτοφανείς συγκρούσεις με δημάρχους και νομάρχες που ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως απάντηση στις προσπάθειες των δημάρχων της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να μαζέψουν πόρους για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απαγόρευσε τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις εάν αυτές δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί πρώτα από αξιωματούχους της Αγκυρας.

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με ένα κράτος μέσα στο ίδιο το κράτος», επεσήμαινε πριν από μία εβδομάδα ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου καταπολέμησης του κορωνοϊού και καλώντας όλους τους πολίτες να συνεισφέρουν σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες μπλόκαραν τους λογαριασμούς συλλογής κεφαλαίων των δήμων που διοικούνται από υποψηφίους της αντιπολίτευσης – οι δήμοι που διοικούνται από το AKP, καθώς και διάφορες ισλαμικές κοινότητες, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν χρήματα ανεμπόδιστα.