Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση στην Ιταλία – Εκλογές ως τις αρχές του 2019 εάν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης

Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση στην Ιταλία – Εκλογές ως τις αρχές του 2019 εάν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης
epa06768346 A handout photo made available by the Quirinal Palace press office shows former Italian spending review commissioner Carlo Cottarelli (R) meeting with Italian President Sergio Mattarella (L) at the Quirinal Palace in Rome, Italy, 28 May 2018. EPA/QUIRINAL PRESS OFFICE/PAOLO GIANDOTTI HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

Ο Κάρλο Κοταρέλι αποδέχτηκε την εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του ανέθεσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ, αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.

«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι.

Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι

Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε σήμερα στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Τα σενάρια μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης από τους ευρωσκεπτικιστές

Η αποτυχία των ευρωσκεπτικιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία μετά το βέτο, που άσκησε ο αρχηγός του κράτους για τον υπουργό Οικονομίας ο οποίος τάσσεται κατά του ευρώ, ωθεί τη χώρα προς μια πολιτική κρίση, η μοναδική έξοδος από την οποία φαίνεται να είναι οι πρόωρες εκλογές.

Μια κυβέρνηση Κοταρέλι

Το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση θα είναι η γέννηση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Κάρλο Κοταρέλι.

Αυτό το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενσάρκωσης της δημοσιονομικής λιτότητας, κλήθηκε αργά το πρωί σήμερα από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Δεδομένου ότι δεν οφείλει να διαπραγματευθεί με τα πολιτικά κόμματα, ο Κοταρέλι αναμένεται να σχηματίσει γρήγορα την κυβέρνησή του, να ορκισθεί ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Το κοινοβούλιο

Είναι πολύ απίθανο ο Κοταρέλι να λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν οι βουλευτές του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας, οι οποίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά όσα αυτός αντιπροσωπεύει.

Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι νέες εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου ή μέσα στο φθινόπωρο.

Άλμα κάνει το σπρεντ ανάμεσα στα ιταλικά και τα γερμανικά ομόλογα, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώνει πτώση 1,5%

Το σπρεντ, η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων, πραγματοποίησε σήμερα άλμα φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο 2013, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έχανε 1,5%, γεγονός ενδεικτικό της ανησυχίας για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.

Το μεσημέρι το σπρεντ, το οποίο είχε ανοίξει στις 206 μονάδες, είχε φθάσει τις 233 μονάδες. Ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου του Μιλάνου υποχωρούσε 1,50%, στις 22.063 μονάδες.