Scott Minerd: Το αντιπληθωριστικό πρόγραμμα  θα «λήξει με δάκρυα» για τους επενδυτές

Scott Minerd: Το αντιπληθωριστικό πρόγραμμα  θα «λήξει με δάκρυα» για τους επενδυτές
Scott Minerd, Chairman of Investments and Global Chief Investment Officer, Guggenheim Partners, speaks during the Milken Institute Global Conference on October 18, 2021 in Beverly HIlls, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)

Το αντιπληθωριστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ενόψει και περικοπές στον ισολογισμό (QT), θα «λήξει με δάκρυα» για πάρα πολλούς επενδυτές… προειδοποίησε ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim, Scott Minerd, που προέβλεψε πτώση -20% στον δείκτη S&P 500 στη Wall Street ή στις 3.000 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε στο CNBC, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Federal Reserves να υπερβάλει σε ό,τι αφορά την επιχειρούμενη νομισματική σύσφιξη, προκειμένου να αποδειχθεί «αξιόπιστη» – και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση στις μετοχές.

«Οι αξιωματούχοι της Fed θα πιέζουν και θα πιέζουν μέχρι να σπάσει κάτι» είπε ο CIO του Guggenheim στο «The Exchange». «Η κατάρρευση πιθανότατα θα επέλθει, ξέρετε, από τις τιμές των μετοχών, αλλά θα μπορούσε να έρθει σε άλλα μέρη – θα μπορούσε να έρθει στις αναδυόμενες αγορές.  Και, τελικά, αυτό θα τελειώσει με δάκρυα».

«Δεν πρέπει να το παρακάνουν»

Αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλου ρίσκου, σύμφωνα με τον Minerd, ο οποίος πιστεύει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει 20% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Επίσης, ο Minerd προειδοποίησε τη Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο και εξέθεσε τρεις λόγους για αυτό. «Όταν κοιτάς τα πράγματα που πρέπει να εξετάσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, βλέπεις πως η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται.

Ναι μεν έχουμε πληθωρισμό, αλλά αυτό είναι ιστορικό μέγεθος. Κοιτάμε πίσω, όχι μπροστα», είπε, συμπληρώνοντας: «Μπορούν να αποδείξουν την αξιοπιστία τους και να μην το παρακάνουν». 

Η Fed ξεκινά τη διήμερη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο την Τρίτη και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης όταν δημοσιοποιήσει την πολιτική της απόφαση την Τετάρτη.

Ωστόσο, μια μικρή μειοψηφία έχει προβλέψει μια πιο επιθετική άνοδο, λόγω του υψηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού (8,3%) για τον μήνα Αυγούστου. Ο Minerd προέβλεψε επιτοκιακή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβούν σε αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης, έτσι ώστε η Fed να κάνει λιγότερες αυξήσεις στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

«Νομίζω ότι το 1% θα ήταν καλύτερο από το 0,75%» είπε.

«Έρχονται περισσότερες αυξήσεις, οπότε μπορεί να το κάνουν πίσω».

Σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street, όπως ο Andrew Slimmon της Morgan Stanley, πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Fed να τερματίσει το πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. 

Τέλος, ο Minerd προέτρεψε τους επενδυτές να αρχίσουν να αγοράζουν ξανά μετοχές μόνο όταν η Fed σταματήσει το κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, κάτι που αναμένει να συμβεί μετά την τελευταία συνεδρίασή της το 2022.

«Πολλοί λένε πως το χρηματιστήριο έχει πέσει. Επ’ αυτού θα ήθελα απλώς να επισημάνω ένα πράγμα: Ακόμη δεν έχουμε δει τον πάτο της αγοράς. Ίσως το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή στιγμή για να μπούμε σε μετοχές» πρόσθεσε» κατέληξε.