Σε αυτές τις πόλεις του κόσμου ζουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι για το 2022

Σε αυτές τις πόλεις του κόσμου ζουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι για το 2022
Photo: pixabay.com
Αυτές είναι οι 20 πόλεις του κόσμου με τους περισσότερους εκατομμυριούχους για το 2022.

Πού ζουν όλοι οι εκατομμυριούχοι; Όλο και περισσότερο, όχι εκεί που συνήθιζαν.

Η Henley & Partners αυτοαποκαλείται εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα μετανάστευσης επενδύσεων και μόλις κυκλοφόρησε την έκθεση Global Citizens Report σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφοριών για τον πλούτο New World Wealth, η οποία παρουσιάζει τις 20 κορυφαίες πόλεις εκατομμυριούχων στον κόσμο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη πόλη στη λίστα, αλλά μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχασε το 12% των εκατομμυριούχων της κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να έχει δεκάδες χιλιάδες περισσότερους εκατομμυριούχους από τη δεύτερη σε σειρά πόλη (Τόκιο).

Μια άλλη έκπληξη μπορεί να είναι ότι στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, η οποία έχει πληγεί τόσο πολύ από την εξ αποστάσεως εργασία, υπήρξε μια αύξηση 4% στους εκατομμυριούχους. Φαίνεται ότι ο τεχνολογικός πλούτος εγκαταλείπει τα γραφεία του Σαν Φρανσίσκο, αλλά όχι και την περιοχή (η λίστα περιλαμβάνει τη Silicon Valley).

Πού μετακινούνται λοιπόν οι εκατομμυριούχοι εκτός της ανατολικής και δυτικής ακτής και εκτός των ΗΠΑ, και ποια θα είναι η πρώτη θέση σε μια δεκαετία από τώρα; Η έκθεση έχει πολλά ακόμη να αποκαλύψει.

Η άνοδος των υπολοίπων

Εκτός από τη Νέα Υόρκη, τόσο το Λος Άντζελες όσο και το Λονδίνο έχασαν επίσης εκατομμυριούχους το 2022. Το έξι τοις εκατό των εκατομμυριούχων του Λος Άντζελες έφυγαν – αλλά η έκθεση αναφέρει ότι πιθανότατα θα είναι πάντα ένα κέντρο ψυχαγωγίας, με πολλούς εκατομμυριούχους ηθοποιούς και μουσικούς. Η αδυναμία του Λονδίνου, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αποτελέσει δυσοίωνο προμήνυμα για το Ηνωμένο Βασίλειο: το 9% των εκατομμυριούχων του έφυγαν, γεγονός που η έκθεση απέδωσε στην αύξηση των ποσοστών εγκληματικότητας στην πόλη. Τόσο το Λονδίνο όσο και η ΕΕ αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση.

Το Χονγκ Κονγκ, 12ο στη λίστα, παρουσίασε μείωση 14% στους εκατομμυριούχους -η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 20 κορυφαίων πόλεων με εκατομμυριούχους, γεγονός που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς το Χονγκ Κονγκ είδε μια πλημμύρα αποχωρήσεων εν μέσω παρατεταμένων lockdown από τον COVID. Το Παρίσι, τελευταίο στη λίστα, σημείωσε παρόμοια μείωση 12%, παρά το γεγονός ότι παραμένει κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Μπορεί λοιπόν να απομακρύνονται από τις γνωστές μητροπολιτικές πόλεις, αλλά πού ακριβώς μετακινούνται οι εκατομμυριούχοι;

Το Χιούστον, όγδοο στη λίστα, γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση των εκατομμυριούχων κατά 6%. Στο Ντάλας και το Φορτ Γουόρθ παρατηρήθηκε αύξηση 3% στους εκατομμυριούχους, οπότε φαίνεται ότι οι πλούσιοι μετακινούνται στο Τέξας. Η έκθεση αποδίδει τη μετατόπιση, εν μέρει, σε πολλές εταιρείες που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο Τέξας, δημιουργώντας ισχυρή αύξηση του πλούτου.

Επιπλέον, η έκθεση κατέγραψε το Όστιν, το Γουέστ Παλμ Μπιτς, το Χιούστον, το Γκρίνουιτς και το Μαϊάμι σε μια ξεχωριστή κατηγορία που παρουσιάζει τις 25 ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο – σε κάθε μία από αυτές παρατηρήθηκε αύξηση 5% ή περισσότερο στον αριθμό των εκατομμυριούχων. Το Όστιν σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, 14%.

Η Ευρώπη δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα, με τη Γενεύη και το Παρίσι να κατατάσσονται στις δύο τελευταίες θέσεις της λίστας των πόλεων των εκατομμυριούχων και τη Φρανκφούρτη και τη Ζυρίχη να έρχονται στη 13η και 15η θέση της λίστας, αντίστοιχα. Οι πόλεις της Ευρώπης που σημείωσαν ταχεία ανάπτυξη ήταν κυρίως στην Ελβετία και τη Γαλλία, γεγονός που δείχνει ότι η συγκέντρωση του ευρωπαϊκού πλούτου παραμένει σταθερή.

Το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, το Πεκίνο και η Σαγκάη κατατάχθηκαν στην πρώτη δεκάδα, αλλά σε κάθε πόλη, εκτός από τη Σιγκαπούρη, παρατηρήθηκε μείωση των εκατομμυριούχων που κυμάνθηκε από 5% έως 8%. Οι μικρότερες κινεζικές πόλεις ανεβαίνουν γρήγορα, με τις Hangzhou και Shenzhen να γνωρίζουν αύξηση των εκατομμυριούχων κατά 10% και 9% αντίστοιχα.

Το συμπέρασμα σε αυτό το στάδιο της πανδημίας είναι ότι οι πλούσιες πόλεις γίνονται λίγο λιγότερο πλούσιες όσο περνάει ο καιρός και οι υπόλοιπες καλύπτουν το χαμένο έδαφος.

Πηγή: fortune.com