Σε αυτές τις χώρες το πάρκινγκ είναι πραγματικός πονοκέφαλος

Σε αυτές τις χώρες το πάρκινγκ είναι πραγματικός πονοκέφαλος
Photo: pixabay.com
Η Γαλλία βρήκε έναν ιδιαίτερα ακριβό τρόπο για να καταπολεμήσει την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στο Παρίσι.

Αυτή την εβδομάδα, οι Παριζιάνοι ψήφισαν υπέρ του τριπλασιασμού της τιμής στάθμευσης για μεγαλύτερα και βαρύτερα οχήματα όπως τα SUV. Συγκεκριμένα, η τιμή για μια ώρα στάθμευσης στην πόλη θα ανέβει τον Σεπτέμβριο στα 12-18 ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία. Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, χαιρέτισε την απόφαση ως «μια μορφή αντίστασης του Παρισιού μπροστά σε αυτή την πολύ ανησυχητική κατάσταση». Και μπορεί η δήμαρχος να αναφερόταν στις περιβαλλοντικές της ανησυχίες, όμως τα μεγαλύτερα και βαρύτερα αυτοκίνητα δημιουργούν κυρίως πρακτικά προβλήματα σε πολυσύχναστες πόλεις: δηλαδή καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και τώρα -τουλάχιστον στο Παρίσι- οι οδηγοί τους είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν γι’ αυτό.

Αν και ο χρόνος θα δείξει μόνο αν η ιδέα αυτή θα εφαρμοστεί σε περισσότερα μέρη, τα δεδομένα που συλλέγονται από το Statista Consumer Insights δείχνουν ότι τα πρόβληματα στάθμευσης είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ το 19% όλων των Γάλλων και το 27% όσων ζουν σε μεγαλύτερες πόλεις, των 100.000 κατοίκων και άνω, δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί χώροι στάθμευσης στη γειτονιά τους, το 34% και το 40% έλεγαν το ίδιο στην Ισπανία. Στην Πολωνία, τα ποσοστά αυτά ήταν ακόμη υψηλότερα στο 35% και 44%, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, το πάρκινγκ αποδείχτηκε πιο τρομακτικό στην Αυστραλία απ’ ό,τι στη Γαλλία συνολικά, αν και η κατάσταση στις γαλλικές πόλεις αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Οι οδηγοί των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν λιγότερα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα παρά τα πολλά SUV και τα άλλα μεγάλα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο δρόμο – μόνο το 16% συνολικά και το 19% στις μεγαλύτερες πόλεις παραπονέθηκε. Αυτό υποβαθμίστηκε μόνο από μια άλλη χώρα που κατασκευάστηκε για αυτοκίνητα, τη Σαουδική Αραβία, όταν η έρευνα διεξήχθη εκεί για τελευταία φορά μεταξύ 2022 και 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: