Σε αυτή τη χώρα απαγορεύεται σήμερα να διαβάσεις Ουγκό και Ντοστογιέφσκι

Σε αυτή τη χώρα απαγορεύεται σήμερα να διαβάσεις Ουγκό και Ντοστογιέφσκι
epa07130789 A general view for Kuwaiti lawmakers during the inaugural session of the new parliament term at the National Assembly in Kuwait City, Kuwait, 30 October 2018. Kuwaiti Emir inaugurated the third session of 15th legislative term of the Kuwaiti National Assembly. EPA/NOUFAL IBRAHIM

Ιστορικά έργα που σημάδεψαν την παγκόσμια λογοτεχνία προστέθηκαν στη λίστα της λογοκρισίας.

 

Οι αρχές του Κουβέιτ λογόκριναν γύρω στα χίλια βιβλία, ανάμεσά τους ένα κλασικό έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, στη διάρκεια λογοτεχνικού φεστιβάλ που άρχισε την Τετάρτη σ’ αυτή τη χώρα του Κόλπου, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

Ο Σαάντ αλ-Άνζι, επικεφαλής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Κουβέιτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το υπουργείο Πληροφόρησης απαγόρευσε 948 βιβλία.

Μεταξύ των έργων που λογοκρίθηκαν, το μυθιστόρημα «Οι αδελφοί Καραμαζόφ» (1880) του Ντοστογιέφσκι έχει ως πλαίσιο τη Ρωσία του 19ου αιώνα και θέτει ερωτήματα για την ηθική, την ελεύθερη βούληση και την ύπαρξη του Θεού, διευκρίνισε.

Ο Ντοστογιέφσκι εντάχθηκε έτσι στον αυξανόμενο κατάλογο των συγγραφέων που είναι λογοκριμένοι σ’ αυτή την αραβική χώρα του Κόλπου, η οποία περνάει για μετριοπαθής, όμως την χαρακτηρίζει μια αυξανόμενη συντηρητική τάση στην πολιτική και την κοινωνία.

Τα πέντε τελευταία χρόνια, περισσότερα από 4.000 βιβλία έχουν απαγορευθεί από το υπουργείο Πληροφόρησης, μεταξύ των οποίων το διάσημο μυθιστόρημα του Βίκτορα Ουγκό «Η Παναγία των Παρισίων» (1831) και τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» (1967) του Κολομβιανού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Όλα τα βιβλία που εκτίθενται στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Κουβέιτ, το οποίο θα συνεχισθεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, εξετάσθηκαν προηγουμένως από μια επιτροπή λογοκρισίας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας.

Η επιτροπή αυτή, η οποία εξαρτάται από το υπουργείο Πληροφόρησης, λειτουργεί βάσει νόμου του 2006 περί «Τύπου και εκδόσεων», ο οποίος προβλέπει κυρώσεις σε βάρος εκδοτών λογοτεχνίας και Τύπου.

Βάσει του νόμου αυτού τιμωρείται κάθε προσβολή εναντίον του ισλάμ ή της δικαιοσύνης, κάθε απειλή για την εθνική ασφάλεια, κάθε «υποκίνηση για αναταραχή» και κάθε «ανήθικη» πράξη.

Τον Σεπτέμβριο είχαν γίνει δύο διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας εναντίον αυτής της αυξανόμενης λογοκρισίας.