Σε αυτή τη χώρα καταργούνται τα «χαράτσια» στο ρεύμα

Σε αυτή τη χώρα καταργούνται τα «χαράτσια» στο ρεύμα
epa05973854 A man disguising as a surfer holds a surfboard on which is written 'I am the king of the social damage' to protest for a fairer taxation for better social protection in Brussels, Belgium, 19 May 2017. People gather to demand a change in the functioning of the current Belgian government. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Κάποιες φορές οι δικαστικές αποφάσεις για έκτακτους φόρους μπορούν να εκπέσουν στα δικαστήρια.

 

Την κατάργηση του λεγόμενου «Turteltaks» (φόρος στην κατανάλωση ρεύματος, που πήρε το όνομα της υπουργού που τον επέβαλλε, εξαιτίας του οποίου κάθε νοικοκυριό στην ολλανδόφωνη περιοχή του Βελγίου, τη Φλάνδρα, επιβαρυνόταν κατά 100 ευρώ επιπλέον ετησίως), μετά την απόφαση του βελγικού Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που τον κήρυξε αντισυνταγματικό, σχολιάζει σύσσωμος ο φλαμανδικός Τύπος της χώρας.

Την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου σχολιάζει θετικά η De Morgen, στο κύριο άρθρο της, ενώ η De Standaard παρατηρεί, επίσης στο κύριο άρθρο της, ότι οι καταναλωτές τελικά είναι τα μεγάλα θύματα, καθώς εξακολουθούν να “βάζουν το χέρι στην τσέπη”, αφού το κράτος βρίσκει πάντοτε τρόπο να καταστρατηγεί τις δικαστικές αποφάσεις.

Την έντονη ενόχληση των Φιλελεύθερων Φλαμανδών από τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή ενός νέου φόρου που θα αντικαθιστά το Turteltaks περιγράφει, εξάλλου, η De Tijd, στο κεντρικό πρωτοσέλιδό της, σημειώνοντας πως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Φλάνδρα διαφωνούν για την εναλλακτική λύση. Η εφημερίδα, στο κύριο άρθρο της, αναφέρει πως το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων που έχουν προκύψει (στον τομέα της ενέργειας) λόγω των υψηλών επιδοτήσεων προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εξακολουθεί να υφίσταται και να χρήζει αντιμετώπισης.