Σε αυτήν τη χώρα είναι πλέον παράνομο να πληρώνονται οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες

Σε αυτήν τη χώρα είναι πλέον παράνομο να πληρώνονται οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες
Females at meeting

Αντιμέτωπες με πρόστιμα οι εταιρείες που δεν εφαρμόζουν τον νόμο - Στόχος η πλήρη εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μέχρι το 2020. 

της Sarah Gray

Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα που κήρυξε παράνομο το να είναι οι αμοιβές των ανδρών μεγαλύτερες από εκείνες των γυναικών.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, η πολιτική ίσων αμοιβών είναι πλέον υποχρεωτική για εταιρείες με 25 ή περισσότερους υπαλλήλους. Όσες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι παρέχουν ίσες αμοιβές, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα.

Η Ισλανδία είναι ήδη χώρα-ηγέτης στην ισότητα των φύλων. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την κατατάσσει στην πρώτη θέση ως προς την ισότητα των φύλων τα τελευταία εννέα χρόνια, βάσει κριτηρίων που αφορούν την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική.

Για παράδειγμα, οι Ισλανδές απαρτίζουν το 48% του κοινοβουλίου της χώρας – χωρίς σύστημα ποσοστώσεων. Και ξεκινώντας μια δεκαετία πριν, η Ισλανδία έκανε μεγάλα βήματα για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα.

Παρά ταύτα, η μισθολογική ανισότητα συνεχίζεται. Το 2016, χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία εγκατέλειπαν κάθε μέρα τη δουλειά τους στις 14:38, για να διαμαρτυρηθούν για την ανισότητα στις αμοιβές. Η συγκεκριμένη επιλογή της ώρας ήταν συμβολική: πρόκειται για την ώρα που οι γυναίκες έπαυαν ουσιαστικά να αμείβονται κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας 09:00 – 17:00 σε σύγκριση με τους άνδρες.

Το μισθολογικό χάσμα στην Ισλανδία ήταν 72 σεντς για κάθε δολάριο που λάμβανε ο άνδρας εργαζόμενος, σύμφωνα με το Atlantic.

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2017, η Ισλανδία έθεσε ως στόχο να βάλει ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση. Η μικροσκοπική χώρα των 323.000 κατοίκων έχει ως στόχο την πλήρη εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μέχρι το 2020.

Την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders επαίνεσε την Ισλανδία για τη νομοθεσία της περί μισθολογικής ισότητας: «Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ανδρών και γυναικών αδελφών μας στην Ισλανδία και να απαιτήσουμε ίση αμοιβή για ίση εργασία τώρα, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, ή σεξουαλικού προσανατολισμού», έγραψε στο Facebook.