Σε άλλες αγορές στρέφουν τις προσπάθειές τους οι αγρότες

Σε άλλες αγορές στρέφουν τις προσπάθειές τους οι αγρότες

Πωλήθηκε καθ' οδόν, αλλά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων ροδάκινων που επέστρεφε από τη Ρωσία λόγω του εμπάργκο.

Καθ’ οδόν πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων των ροδάκινων που επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ελλάδα εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, σε πολύ χαμηλές, ωστόσο, τιμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, Χρήστο Γιαννακάκη, οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε «γενναίες μειώσεις τιμών» προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους σε χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή Ρωσίας-Ελλάδας.

Ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ακόμη ότι τα φρούτα δεν σαπίζουν πάνω στα δέντρα, αφού τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά, όπως και η παράδοσή τους σε συνεταιρισμούς και εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καμφθεί ούτε δευτερόλεπτο η ένταση των προσπαθειών που καταβάλλονται από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το ρώσικο εμπάργκο, για πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές– Ουκρανία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.λπ. Βέβαια, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συσκευασμένο το προϊόν πωλείται ως και 20% χαμηλότερα έναντι της αρχικής τιμής, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να έχει πέσει πλέον κάτω από 20 λεπτά/κιλό.

Ωστόσο, αυτό που όλοι προσπαθούν και «για το οποίο δουλεύουν εντατικά και μεθοδικά είναι να διοχετευθούν στις αγορές τα ροδάκινα», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης, επισημαίνοντας πως σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται οι συνάδελφοί τους σε Ισπανία και Ιταλία.

Αναφερόμενος στις πολιτικές κινήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας υποστήριξε πως «όλα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και δυστυχώς εκπρόσωποι χωρών που δεν ζημιώνονται σημαντικά από το ρωσικό εμπάργκο λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς τη διευθέτηση του ζητήματος άμεσα». Εκτίμησε δε, ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για την αποζημίωση των παραγωγών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΚΕ: «Στον αέρα οι αποζημιώσεις των αγροτών»
«Οι δηλώσεις της ΕΕ, οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ότι θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις απώλειες που υπέστησαν, είναι “στον αέρα”» δηλώνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφορικά με την «ενδεικτική» επιστολή του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Ντ. Τσιόλος, για τις συνέπειες της απαγόρευσης εισαγωγών στη Ρωσία σε αντίποινα των κυρώσεων από μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Ο αρμόδιος επίτροπος», τονίζεται στην ανακοίνωση, «στην απάντησή του σχετικά με τις ενέργειες που θα προχωρήσει η ΕΕ, επικαλείται τη σύσταση μίας ειδικής επιχειρησιακής ομάδας, τις συσκέψεις εμπειρογνωμόνων, και αναφέρεται γενικώς σε μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης και μείωσης της προσφοράς. Μήπως, άραγε, αυτό σημαίνει νέες χωματερές; Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη συγκεκριμένη ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για άμεσες αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τις αποφάσεις της ΕΕ και τα αντίποινα της Ρωσίας, και τη στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα για το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο επίτροπος δεν ανέφερε στην επιστολή του το παραμικρό». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί το εμπάργκο απειλεί την εύθραυστη ελληνική ανάκαμψη

«Θα αποζημιωθούν οι αγρότες που πλήττονται από το εμπάργκο»

Πώς η ρωσική τουριστική «φούσκα» επηρεάζει την Ελλάδα