Σε αναβρασμό οι κορεατικοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την απειλή των ΗΠΑ για νέους δασμούς

Hyundai και Kia προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή θα πλήξει ανεπανόρθωτα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Νότιας Κορέας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την προστατευτική κίνηση των ΗΠΑ όσον αφορά τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών τους, ανέφερε το εγχώριο δίκτυο KBS.

Σε κοινή δήλωσή τους προς το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η Hyundai Motor και η θυγατρική της Kia Motors αναφέρουν ότι, αν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, θα πλήξει αναπόφευκτα την αμερικανική αγορά εργασίας.

Με οδηγία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε έρευνα στα τέλη Μαΐου για τις συνέπειες από τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών τους στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η έρευνα βασίζεται στο σπάνια χρησιμοποιούμενο άρθρο 232 του νόμου για την επέκταση του εμπορίου, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή δασμών έως 25%. Ο νόμος αυτός, που είχε θεσπισθεί το 1962, ήταν «νεκρός» έως ότου τον επικαλεσθεί ο Τραμπ, προκαλώντας αντιπαράθεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Hyundai ανέφερε ότι παράγει στις ΗΠΑ σχεδόν τα μισά από τα αυτοκίνητα που πουλά στην αγορά τους, απασχολώντας πάνω από 25.000 Αμερικανούς εργαζόμενους για τη λειτουργία τους. Αν θεσπίζονταν, οι δασμοί θα αύξαναν το κόστος παραγωγής των αμερικανικών εργοστασίων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πτώση της κερδοφορίας και τελικά να τα αναγκάσει να μειώσουν την απασχόληση και τις επενδύσεις, σημειώνει η νοτιοκορεατική εταιρεία.

Το δίκτυο KBS ανέφερε ότι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η General Motors και η Ford, τάχθηκαν κατά της αύξησης των δασμών. Ορισμένοι ειδικοί φέρεται να δήλωσαν ότι μία πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες έως και 620.000 θέσεων εργασίας.