Σε αναζήτηση νέας ηγετικής ομάδας βρίσκεται η Airbus

Σε αναζήτηση νέας ηγετικής ομάδας βρίσκεται η Airbus
epa06386760 Chief Executive Officer of Airbus Tom Enders speaks during a delivery ceremony of the Airbus A380 aircraft for the Singapore Airlines at the Airbus's delivery center in Colomiers, near Toulouse, Southern France, 13 January 2017. The A380 aircraft is the first of five new planes provided with the new cockpit. Singapore Airlines is first carrier in the world to operate the new Airbus A380 planes. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Eν μέσω σκανδάλου διαφθοράς η μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής στην Ευρώπη επιβεβαιώνει πως θα αντικαταστήσει τα στελέχη στην κορυφή της.

Η Airbus επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Fabrice Bregier, επικεφαλής λειτουργιών της εταιρείας και προέδρου της Airbus Commercial Aircraft, στα πλαίσια μιας σειράς αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο, ύστερα από εβδομάδες φημών σχετικά με τη μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη κίνηση «λύνει τα χέρια» του διευθύνοντα συμβούλου Tom Enders για το υπόλοιπο της θητείας του ως CEO – θητεία η οποία θα είναι η τελευταία του και λήγει τον Απρίλιο του 2019. Την ίδια στιγμή, ο Enders θα αναζητήσει το νέο …αίμα που θα ηγηθεί της εταιρείας εν μέσω ενός διογκούμενου σκανδάλου διαφθοράς.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του Reuters, η Airbus ανακοίνωσε ότι ο Bregier – που ηγείται του τμήματος κατασκευής αεροσκαφών της Airbus – θα αντικατασταθεί τον Φεβρουάριο από τον επίσης Γάλλο Guillaume Faury. Ο 49χρονος Faury είναι επικεφαλής της Airbus Helicopters ενώ στο παρελθόν έχει θητεύσει στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Γερμανός Enders, ο οποίος νωρίτερα φέτος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να μείνει στο πόστο του και μετά το 2019, θα αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας θητείας του. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβουν φρέσκα μυαλά για τη δεκαετία των 2020s». Εν μέσω αυτών των εξελίξεων πάντως, η τιμή της μετοχής της Airbus παρέμεινε γενικά αμετάβλητη.

«Ο Fabrice ήταν πολύ δημοφιλής μεταξύ των αερογραμμών για την ταχεία αντίδρασή του και την προσοχή του στη λεπτομέρεια. Η Airbus έχει ένα μεγάλο όγκο ταλέντου και θα συνεχίσει με νέα ηγεσία», είπε στο Reuters ο Peter Bellew, επικεφαλής λειτουργιών της Ryanair και πρώην CEO της Malaysia Airlines.

Αξιωματούχοι της Airbus έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Enders έβαλε το …χεράκι του για να απομακρυνθεί ο υφιστάμενός του, και παρουσίασαν την εξέλιξη ως απόφαση ενός ανεξάρτητου συμβουλίου.

Το σκάνδαλο
Το 2014, ο Enders πάγωσε τις πληρωμές σε μεσάζοντες και, στη συνέχεια, δημοσιοποίησε μια έκθεση ελέγχου που αποκάλυπτε παραπλανητικές δηλώσεις στοιχείων στις βρετανικές αρχές. Αυτό οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να ξεκινήσουν έρευνες για απάτη, και έριξε «σκιές» στην εξουσία του Enders.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει δύο πράγματα: παρά την επιθυμία του να παραμείνει, ο Enders μπορεί να απομακρυνθεί, και την ίδια στιγμή δεν θα γίνει μαζί του ό,τι έγινε με τον Bregier» ανέφερε πηγή που διατηρεί στενές σχέσεις με την εταιρεία.

Οι αλλαγές στο στελεχιακό δυναμικό της Airbus δεν συνδέονται άμεσα με τις έρευνες, αλλά και οι δύο άνδρες – ο Enders και ο Bregier – φαίνεται ότι επλήγησαν από τις έρευνες αυτές και αποτέλεσαν παράπλευρη απώλεια, είπε μια άλλη πηγή. Η εταιρεία δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο έδρασε για να εξασφαλίσει μια ομαλή διαδοχή στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο.

Έτσι λοιπόν το 2018 το διοικητικό συμβούλιο θα αναζητήσει τον διάδοχο του 58χρονου Enders «έγκαιρα» ώστε να εγκριθεί στην ετήσια γενική συνέλευση του 2019, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η Airbus.