Σε ανησυχητικά επίπεδα το ποσοστό των ανασφάλιστων εταιρειών στην Ελλάδα

Σε ανησυχητικά επίπεδα το ποσοστό των ανασφάλιστων εταιρειών στην Ελλάδα
Η περίπτωση της Sunlight, η αποζημίωση των 66 εκατ. Ευρώ και οι προκλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.  

Στο ερώτημα του αν η ασφαλιστική κάλυψη και συνείδηση είναι επιλογή ή αναγκαιότητα προσπάθησαν να απαντήσουν οι CEO’s και Πρόεδροι των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος από κοινού με την Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia.

“Το να είσαι ανασφάλιστος είναι οικονομικά και κοινωνικά επικίνδυνο”, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος κάλεσε το Κράτος να αφήσει κατά μέρος τη δυσπιστία απέναντι στην ιδιωτική ασφάλεια και να συνεργαστεί με την ελληνική ασφαλιστική αγορά, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των υποασφαλισμένων ή των ανασφάλιστων στη χώρα και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και “οχυρωμένοι” σε φαινόμενα τύπου Thomas Cook.

Στο ότι μια επιχείρηση συνιστά έναν σύνθετο ζωντανό οργανισμό με ευθύνες και υποχρεώσεις προς τους πελάτες, τους μετόχους, τους συνεργάτες, το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον στάθηκε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτα Αντωνάκη. Η ίδια έβαλε στην εξίσωση, εκτός από τις πυρκαγιές, το θέμα του cyber-security και τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που σήμερα αποτελούν το 11,4% των αποζημιώσεων, ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός κλάδος τα επόμενα χρόνια.

Εστιάζοντας στην περίπτωση της Sunlight και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο μπαταριών στην περιοχή της Ξάνθης τον Μάιο του 2018 και στοίχισε σε οκτώ ασφαλιστικές 66 εκατομμύρια ευρώ, η κα. Τάνια Χαδούλη, Group Legal Counsel & Compliance Director της Sunlight, ανέφερε πως πρώτο μέλημα ήταν η ασφάλεια των εργαζομένων και η διασφάλιση ότι δεν θα επηρεαζόταν η τοπική κοινωνία από το εν λόγω περιστατικό.

“Προσπαθούσαμε να συντονίσουμε ταχύτατα τις προσπάθειες. Παρά την οικονομική ζημιά, όχι μόνο δεν απολύθηκε κανένας εργαζόμενος, αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξήθηκε ο αριθμός τους”, τόνισε η κα. Χαδούλη.

H μεγαλύτερη ασφαλιστική ζημιά στην Ελλάδα

Για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική ζημιά που έχει καταγράφει σε ελληνική επιχείρηση έκανε λόγο ο Γεώργιος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΟΝ. Υπενθύμισε πως η δεύτερη μεγαλύτερη αποζημίωση που δόθηκε ποτέ, μετά τα 66 εκατ. Ευρώ της Sunlight, διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. Ευρώ και αφορούσε διυλιστήρια.

“Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έδειξε με την Sunlight ότι κέρδισε το στοίχημα. Ήταν ένα stress test για τον κλάδο το οποίο πέρασε επιτυχώς. Μάλιστα δόθηκαν και προκαταβολές πρώτου κατατεθεί το αίτημα αποζημίωσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Θεόδωρος Κοκκάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της ERGO ασφαλιστική ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας πως οι ασφαλιστικές κατάφεραν να υλοποιήσουν την υπόσχεση που έδωσαν εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης. Απαντώντας σε όσους αντιμετωπίζουν την ασφάλιση όχι ως αναγκαιότητα, αλλά ως οικονομική επιβάρυνση, την παρομοίασε με ένα εφεδρικό αλεξίπτωτο που, όπως είπε, μπορεί να μην το χρησιμοποιήσεις ποτέ, αλλά όταν το χρειαστείς πρέπει να λειτουργεί.

“Για εμάς το challenge ξεκινάει από τη στιγμή που ξεσπάει η ζημιά. Επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες ζημιές στην περιοχή της Ευρώπης. Ο leader οφείλει να συντονίσει την ασφαλιστική αγορά και αυτό κάναμε. Μόλις ενημερωθήκαμε για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight, μέσα σε πολύ λίγες ώρες εστάλη εσωτερικός πραγματογνώμονας για να καταλάβουμε το βάθος και το μέγεθος αυτού που είχε συμβεί. Αναλάβαμε την πλήρη ευθύνη και την πρωτοβουλία της διαπραγμάτευσης”, τόνισε ο κ. Κοκκάλας, προσθέτοντας πως το ασφαλιστικό πρόγραμμα της Sunlight ανανεώθηκε με τους ίδιους ακριβώς όρους.

Στην αναβάθμιση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στις επιχειρήσεις εστίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, Νίκος Μακρόπουλος. Επεσήμανε πως για πρώτη φορά στα ασφαλιστικά χρονικά δόθηκε το 50% του ποσού σε προκαταβολές, με τις ασφαλιστικές να πλησιάζουν κατά 70% την απώλεια κερδών.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, Γιάννης Καντώρος μίλησε για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ασφαλιστική αγορά, η οποία αναγκάστηκε να συρρικνωθεί και να μπει σε μια διαδικασία συσσώρευσης κεφαλαίων. Όπως είπε για κάθε ευρώ τζίρου, οι ασφαλιστικές έχουν ένα ή δυο ευρώ κεφαλαίων, με τα κεφάλαιά τους να ανέρχονται πλέον σε 4 δισ. ευρώ.

“Το πρόβλημα στο ελληνικό επιχειρείν είναι ότι καθώς κατεβαίνουμε στην πυραμίδα το ποσοστό ασφάλισης μειώνεται δραματικά. Μόλις το 25% των επιχειρήσεων αυτών είναι ασφαλισμένο. Οι πιθανότητες επιβίωσης από μια καταστροφική ζημιά σε μια μεσαία επιχείρηση είναι απειροελάχιστες” κατέληξε.

Τέλος, ο Πάνος Δημητρίου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Generali Hellas απέδωσε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας σε θέματα ασφάλισης στην κακή νοοτροπία ενός Κράτους που για χρόνια έκανε “pampering” και δεν άφηνε τον ιδιωτικό τομέα να κάνει σωστά τη δουλειά του. Υπογράμμισε πως τα συνολικά ασφάλιστρα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι 2,2, όσο ακριβώς και πριν την κρίση, νούμερο το οποίο δεν θα πρέπει να μας ικανοποιεί. Εξήγησε πως αν συγκριθούμε με την Πορτογαλία, μια χώρα που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα ο σχετικός δείκτης είναι είναι 5,5 όταν η Κύπρος έχει 4,4. “Δυστυχώς είμαστε στα επίπεδα της Βουλγαρίας που είναι 2,1. Δεν είναι δυνατόν μια σεισμογενής χώρα να είναι ανασφάλιστη” ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στην Sunlight είχαν ως εξής: 25% ERGO, 20% Ευρώπη, 19% Interamerican, 15% Generali, 9% Eurolife, ενώ από 4% είχαν Ορίζων ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη και Interasco.