Σε ανοδική τροχιά τα hedge funds

Σε ανοδική τροχιά τα hedge funds
Photo:

Η αυξητική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

Νέα παγκόσμια έρευνα της KPMG με τίτλο «Growing Up: A New Environment for Hedge Funds», στην οποία συμμετείχαν 100 Hedge Fund Managers με συνολική διαχείριση κεφαλαίων περίπου 440 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζει τις προοπτικές και τις εξελίξεις στο χώρο αυτό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, τα κεφάλαια υπό διαχείριση (Assets Under Management) των Hedge Funds παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 10% ετησίως. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτή η αυξητική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον, και πολλοί αναμένουν το σύνολο των κεφαλαίων αυτών να ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η «βιομηχανία» των hedge fund μετασχηματίζεται. Το περιβάλλον αλλάζει συνεχώς, και ως εκ τούτου, οι διαχειριστές εστιάζουν περισσότερο από ποτέ στη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, ευθυγραμμίζοντας ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον με την παροχή αξίας για τους επενδυτές τους.

Όπως καταδεικνύει αυτή η έρευνα, οι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι ήδη αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών κεφαλαίων των hedge fund, θα συνεχίσουν να «επισκιάζουν» τους ιδιώτες υψηλού εισοδήματος ως πρωτογενείς πηγές των επενδύσεων.

Επίσης αναμένεται να δούμε τις εξής τάσεις:

– Αλλαγές στα παραδοσιακά μοντέλα αμοιβών

– Επιλογή νέων επενδυτικών «προορισμών»

– Διαφορετική δομή, διαχείριση και μάρκετινγκ στα χρηματοοικονομικά προϊόντα

– Διεύρυνση (και αύξηση ελκυστικότητας) υπηρεσιών και στρατηγικής

– Νέα κανονιστικά πλαίσια, που ενδέχεται να «συρρικνώσουν» τον αριθμό των διαχειριστών.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο επικεφαλής του Deal Advisory της KPMG στην Ελλάδα, κ. Κρίστιαν Τόμας υπογράμμισε: «Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανών και ραγδαίων αλλαγών! Ο κόσμος γύρω μας εξελίσσεται με επιθετικούς ρυθμούς, και δημιουργείται πλέον ένα νέο περιβάλλον για τα hedge funds. Η δυναμική της αγοράς αλλάζει συνεχώς, καθώς αναδύονται νέες στρατηγικές, νέοι επενδυτές, νέες αγορές και νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό είναι κάτι που ζούμε καθημερινά στην Ελλάδα, καθώς συνεργαζόμαστε στενά με τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, τα οποία αυτή την εποχή ειδικώς, έχουν στραμμένα το βλέμμα τους προς την χώρα μας. Η έρευνα έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία, αλλά έχει νόημα να σταθούμε στα εξής:

Αρχικά, το γεγονός ότι το 43% των ερωτηθέντων είπαν ότι αναμένουν να αλλάξουν τις αγορές στις οποίες θα επενδύσουν τα κεφάλαια τους. Αυτό δημιουργεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα, όσον αφορά – τουλάχιστον βραχυπροθέσμως – την άντληση αναγκαίων κεφαλαίων και ρευστότητας, για να σταθούν ξανά στα πόδια τους έστω και κάποιοι τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, διαφαίνεται μια τάση για μεγαλύτερη εστίαση σε θεσμικούς επενδυτές ως πηγή άντλησης κεφαλαίων. Συγκεκριμένα το 44% των Hedge Fund Managers αναμένουν τα επόμενα 5 έτη να έχουν ως βασική πηγή κεφαλαίων public και corporate pension funds. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως ήδη στην Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σημαντικές επενδύσεις από pension funds τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (αεροδρόμια κλπ). Επομένως, πιθανώς θα ήταν χρήσιμο να επαναπροσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά των assets που διαθέτουμε για επενδύσεις, με βάση τις προσδοκίες των pension funds ώστε να είναι ελκυστικότερα προς αυτά.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα εμφανιστούν σημαντικά εμπόδια στη λειτουργεία των hedge funds και συνεπώς στις επενδύσεις, λόγω των νέων κανονιστικών πλαισίων, γεγονός που πρέπει να μας αφυπνίσει ώστε να δράσουμε έγκαιρα και με σωστό σχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα τις αυξημένες απαιτήσεις των κανονιστικών αρχών».