Σε bear market το Bitcoin – H αποχώρηση των θεσμικών και η Κίνα φέρνουν βαρυχειμωνιά στα κρυπτονομίσματα

Σε bear market το Bitcoin – H αποχώρηση των θεσμικών και η Κίνα φέρνουν βαρυχειμωνιά στα κρυπτονομίσματα
Photo: pixabay.com

Τη χειρότερη απόδοσή του σε επίπεδο τριμήνου από τις αρχές του 2018 καταγράφει το Bitcoin. Μάλιστα, το τρέχον τρίμηνο είναι το δεύτερο χειρότερο από το 2014.

Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή Scew, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα σημειώνει πτώση 46% τις τελευταίες 120 ημέρες, με την αξία του να έχει μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του τον Απρίλιο του 2021, οπότε έφτασε τα 64 δολ. ανά νόμισμα.

Τέτοια πτώση στην κεφαλαιοποίηση του ψηφιακού asset έχει να διαπιστωθεί από το 2019-αρχές 2020, με το Bitcoin τότε να κατρακυλά -21,5% το γ’ τρίμηνο του 2019, -13,6% το δ’ τρίμηνο του ίδιου έτους και -10,6% το α’ τρίμηνο του 2020.

Eπισημαίνεται πως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Bitcoin είχε ελαφρώς ανακάμψει μετά την πτώση του κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30.000 δολ. (στα 33.000 δολ.).

Οι «μεγάλοι» ξεφορτώνουν

Σύμφωνα με το CoinShares, οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να «ξεφορτώνουν» Bitcoin για έκτη συνεχή εβδομάδα, με τις εκροές να ξεπερνούν τα 89 εκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες επτά ημέρες. Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί πως, παρά την πτώση, στο Polkadot καταγράφηκαν εισροές 10 εκατομμυρίων δολαρίων και στο Ripple 800.000 δολ.

Ο ρόλος της Κίνας

Πάντως, σημαντική συμβολή στην κατάρρευση έχει η Kίνα. Σε ένα σημείωμα την Παρασκευή, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Χώρας του Δράκου (NDRC) ανέθεσε στις τοπικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να «φιλτράρουν, να εκκαθαρίσουν και να κλείσουν 26 εταιρείες που έχουν επιθεωρηθεί και αναφερθεί ως πιθανώς δραστηριοποιούμενες στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων» έως τις 20 Ιουνίου.

Η τιμή του Bitcoin έπεσε κατά 7% στο άκουσμα των ειδήσεων καθώς κυκλοφόρησαν βίντεο από εγκαταστάσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που έκλειναν τα μηχανήματά τους – πιθανώς αποχωρώντας εντελώς από την Κίνα. Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων θεωρούν την καταστολή στη Σιτσουάν ως απόδειξη ότι η εκστρατεία της Κίνας εναντίον του Bitcoin είναι πολιτική και όχι οικολογική, λόγω της δυσπιστίας του Πεκίνου προς ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να ελέγξει.

 

 

.