Σε χαμηλό 19 μηνών το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη – Η ύφεση πλησιάζει

Σε χαμηλό 19 μηνών το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη – Η ύφεση πλησιάζει
People walk past a screen showing the IBEX 35 stock market index of Spain's principal stock exchange outside the Bank of Spain (Banco de Espana) in Madrid on June 7, 2019. - Spain's central bank raised its growth forecast for the eurozone's fourth-largest economy to 2.4 percent in 2019 from 2.2 previously. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP) Photo: AFP

Ολοένα και πιο κοντά στην ύφεση πλησιάζει η Ευρωζώνη καθώς οι επιχειρήσεις γίνονται πιο απαισιόδοξες σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα. 

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε μέτρια από τις 98,9 μονάδες τον Ιούλιο στις 97,6 μονάδες τον Αύγουστο – σε χαμηλό 19 μηνών. 

Η πρόσφατη παραγωγή για τη βιομηχανία και η ζήτηση για τον κλάδο των υπηρεσιών μειώθηκαν σημαντικά τον Αύγουστο ενώ παράλληλα ο μεταποιητικός τομέας «δείχνει» ραγδαία αποδυνάμωση των βιβλίων παραγγελιών. 

Οι επιχειρήσεις κάνουν λιγότερες προσλήψεις προσλάβει καθώς η ασθενέστερη δραστηριότητα απαιτεί λιγότερους εργαζομένους – αν και θετικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση παραμένει πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση του. 

Σε αυτό το κλίμα, η ευρωπαϊκή οικονομία μάλλον θα εισέλθει σε ρηχή ύφεση το τρέχον τρίμηνο. 

Το πιο αξιοσημείωτο από την έρευνα είναι ότι οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης τόσο από τους κατασκευαστές όσο και από τους παρόχους υπηρεσιών μειώνονται εδώ και τέσσερις συνεχόμενους μήνες. 

Σε γενικές γραμμές, σε σχέση με τον πυρήνα του πληθωρισμού, αυτό θέτει το ερώτημα εάν ο πληθωρισμός κορυφής πλησιάζει πράγματι.

Το ερώτημα εν προκειμένω είναι αν το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα ασκήσει πίεση στα περιθώρια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση στον πυρήνα του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Αλλά η ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας μειώνει σαφώς και τις προοπτικές του πληθωρισμού