Σε χαμηλό τετραετίας η τιμή του χρυσού

REUTERS

Μείωση των αποθεμάτων χρυσού της Ουκρανίας κατά 1/3 και αύξηση των αποθεμάτων της Ρωσίας τον Οκτώβριο.

Η διεθνής τιμή του χρυσού, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα βυθίστηκε στο χαμηλότερο των τελευταίων τεσσερισήμισι ετών στα 1.131 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς υπήρξε άνοδος στην ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου, επηρεάζεται όπως είναι γνωστό από σημαντικές αγορές και πωλήσεις των κεντρικών τραπεζών των κρατών, κινήσεις που σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Έτσι η Ουκρανία μείωσε τα αποθέματα χρυσού της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, τον Οκτώβριο, ενώ αντιθέτως η Ρωσία αύξησε τα αποθεματικά της για έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Για την Ουκρανία ο προηγούμενος μήνας έληξε με απόθεμα 26 τόνους χρυσού, μειωμένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κατά 14 τόνους, ενώ η Ρωσία η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, πρόσθεσε το ίδιο διάστημα 18,9 τόνους φτάνοντας το συνολικό αποθεματικό της στους 1.168 τόνους.

Η Τουρκία επίσης είχε μείωση κατά 2,7 τόνους υποχωρώντας στους 521 τόνους, ενώ το Αζερμπαϊτζάν αύξησε το απόθεμά του κατά 3,2 τόνους στους 30,2 τόνους. Και η Λευκορωσία είχε αύξηση 2,1 τόνους στους 41,1 τόνους.