Σε «χριστιανική δημοκρατία του 21ου αιώνα» θέλει να μετατρέψει την Ουγγαρία ο Βίκτορ Ορμπάν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για «ψευδαισθητικούς εφιάλτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» κάνει λόγο ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά την τρίτη ορκωμοσία του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκαταλείψει τους «ψευδαισθητικούς εφιάλτες» των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που δεσμεύτηκε ότι θα προασπιστεί τις χριστιανικές αξίες του έθνους του και θα αγωνιστεί εναντίον των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ.

Ο Ορμπάν επανεξελέγη στον πρωθυπουργικό θώκο για τρίτη συνεχόμενη τετραετία τον περασμένο μήνα και είναι ήδη ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην μετά-κομμουνιστική ιστορία της Ουγγαρίας.

Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του νέου κοινοβουλίου, το οποίο σήμερα τον εξέλεξε πρωθυπουργό κι επίσημα, ο Ορμπάν  υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνησή του θα οικοδομήσει μια «χριστιανική δημοκρατία» στην Ουγγαρία.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης υποσχέθηκε ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και θα αντιστρέψει τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας στο δημογραφικό. «Θα αντιταχθούμε στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης μεταναστών… και θα αγωνιστούμε για την προστασία των συνόρων», σημείωσε ο ίδιος.

«Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει τους ψευδαισθητικούς εφιάλτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα. Ως πρώτο βήμα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται για το θέμα της μετανάστευσης».

Επιπλέον, ο Βίκτορ Όρμπαν ισχυρίστηκε πως η εποχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας τελείωσε. «Έχουμε αντικαταστήσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, που ναυάγησε, με τη χριστιανική δημοκρατία του 21ου αιώνα, με εγγυήσεις για την ελευθερία των ανθρώπων, την ασφάλεια» σημείωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010.

«Στηρίζει το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο του ενός άνδρα και της μιας γυναίκας, κρατάει μακριά τον αντισημιτισμό και δίνει μια ευκαιρία για την ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters