Σε δημοπρασία το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ από την κλασική ταινία «Ο Μάγος του Οζ»

Σε δημοπρασία το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ από την κλασική ταινία «Ο Μάγος του Οζ»
A Judy Garland-worn "Dorothy" dress from The Wizard of Oz is displayed during a press preview on November 19, 2015 in New York, as Bonhams And Turner Classic Movies (TCM) Present "Treasures from the Dream Factory" auction to take place November 23 in New York . AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP

Σε ιστορική δημοπρασία που διοργανώνεται τον ερχόμενο μήνα θα πωληθεί ένα από τα φορέματα που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ ως Ντόροθι στο κινηματογραφικό μιούζικαλ «Ο Μάγος του Οζ».

Η Γκάρλαντ φορούσε πολλές εκδοχές του μπλε και λευκού gingham φορέματος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της κλασικής ταινίας του 1939, αλλά μόνο τέσσερις υπάρχουν – και αυτό το συγκεκριμένο είναι ένα από τα δύο που έχουν λευκή μπλούζα.

Το φόρεμα που θα πωληθεί στη δημοπρασία «Bonhams Classic Hollywood: Film and Television» στο Λος Άντζελες με εκτιμώμενη αξία 800.000 δολάρια έως 1,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Bonhams, έχει «ταυτιστεί με μια συγκεκριμένη σκηνή της αγαπημένης ταινίας, δηλαδή όταν η Ντόροθι αντιμετωπίζει την κακιά μάγισσα της Δύσης στο Κάστρο της Μάγισσας».

Η Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ, ηθοποιός του Χόλιγουντ, ήταν καλλιτέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής (CUA) το 1973, όταν χάρισε το φόρεμα στον επικεφαλής του θεάτρου του CUA, αιδεσιμότατο, Γκίλμπερτ Χάρτκε. Η ΜακΚέιμπριτζ ήταν σύγχρονη της Γκάρλαντ και οι δυο τους φέρονται να ήταν φίλες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς περιήλθε στην κατοχή της το φόρεμα.

«Η ανακάλυψη αυτού του ιστορικού φορέματος ήταν μια αξέχαστη στιγμή για το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής και είμαστε περήφανοι που το παρουσιάζουμε σε δημοπρασία, έτσι ώστε ο επόμενος συλλέκτης να έχει ένα κομμάτι ιστορίας» ανέφερε η Τζάκλιν Τζ. Λίρι Γουόρσο κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής, Δράματος και Τέχνης του Πανεπιστημίου σε δελτίο Τύπου.

«Ενώ ο αποχωρισμός από το φόρεμα είναι γλυκόπικρος, τα έσοδα θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση μελλοντικών γενεών για επαγγελματική σταδιοδρομία στο θέατρο. Ίσως η χρηματοδότηση να βοηθήσει στην προετοιμασία της επόμενης Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ ή Τζούντι Γκάρλαντ!» υπογράμμισε.

Το φόρεμα παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του οίκου Bonhams στη Νέα Υόρκη από τις 23 έως τις 29 Απριλίου και στο Λος Άντζελες από τις 20 έως τις 24 Μαϊου και η πώληση θα πραγματοπιηθεί στις 24 Μαϊου.