Σε εφαρμογή από το 2015 το «Ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες»

Σε εφαρμογή από το 2015 το «Ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες»

Τέλος στα φαινόμενα της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής επιχειρεί να βάλει ο νέος ηλεκτρονικός τρόπος υποβολής των δηλώσεων, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

To «Ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες», το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τον επικεφαλής της, Χ. Τσαβδάρη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή και του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας Π. Σούρλα.

Συγκεκριμένα, από το 2015 οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες, από όλους τους υπόχρεους, θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο σε έναν και μοναδικό κόμβο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, θα απλοποιηθεί η διαδικασία και θα γίνονται πιο εύκολες οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Η ηλεκτρονική υποβολή των πόθεν έσχες θα βοηθήσει, ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν άμεσα ποιοι υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δήλωση καθώς και τις διαφορές, την προσαύξηση της περιουσίας τους σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις τους, αλλά και ασυμφωνίες με την πραγματική περιουσιακή κατάστασή τους, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών μέσω τραπεζών, υποθηκοφυλακείων και συμβολαιογράφων.

Όπως ανέφερε ο Γ. Μαυραγάνης, «η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνίες, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό. Η παρούσα κυβέρνηση έμπρακτα, τόσο με θεσμοθέτηση οργάνων όπως ο ειδικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ο εισαγγελέας διαφθοράς, όσο και με μια σειρά από πρακτικές, έχει εστιάσει στην αποτελεσματικής αντιμετώπισή της».

Ο υφυπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «το πόθεν έσχες, ως όρος και διαδικασία ήταν κοντά στο όριο της απαξίωσης. Πρόσφατα ξαναβρήκε τη χαμένη του αίγλη και σημασία. Η υποχρέωση υποβολής και ελέγχου πόθεν έσχες, μετά από πολλές κοπιώδεις προσπάθειες των δικαστικών και ελεγκτικών μηχανισμών έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Πρόσφατα άρχισε να γίνεται ορατό στον Έλληνα πολίτη ότι υπάρχει και η ερώτηση «πόθεν» και όχι απλώς η δήλωση «έσχες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το βασικό στοιχείο της ιδέας του πόθεν έσχες είναι μια αλγεβρική εξίσωση. Δεν μπορεί η συνολική περιουσιακή κατάσταση ενός πολίτη το νέο έτος να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το προηγούμενο έτος, προσθέτοντας τα διάφορα εισοδήματα του και αφαιρώντας το κόστος διαβίωσης. Κι όμως αυτή την απλή εξίσωση επιθυμούμε να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά, αυτόματα και σε ευρεία κλίμακα. Αυτή την αυτοματοποιημένη μαζική και ταχύτατη εφαρμογή της παραπάνω εξίσωσης έρχεται ουσιαστικά να υλοποιήσει το εν λόγω σύστημα».

«Εκτός όμως από τον έλεγχο, το σύστημα θα προσφέρει και ένα μοναδικό σημείο υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες. Επομένως μειώνουμε την γραφειοκρατία και τις πολλαπλές υποβολές χειρόγραφων δηλώσεων. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο θα έχουμε αυτόματα τον έλεγχο των υπόχρεων. Θα ξέρουμε δηλαδή αν κάποιος υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες υπέβαλε ή όχι», συμπλήρωσε ο Γ. Μαυραγάνης.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι θα γίνεται διασταύρωση με τα φορολογικά στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο Οικονομικών», ενώ κατέληξε λέγοντας «μάλιστα προτείνω στα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του πόθεν έσχες και τα στελέχη που υλοποιούν το έργο να εξετάσουν την απάλειψη της υποβολής στο πόθεν έσχες των φορολογικών στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί με τις φορολογικές δηλώσεις».

Διαβάστε περισσότερα: 

Ηλεκτρονική υποβολή Πόθεν Έσχες από το 2015