Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Πούτιν – Παυλόπουλου

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Πούτιν – Παυλόπουλου
epa05332270 Greek President Prokopis Pavlopoulos (R) welcomes Russian President Vladimir Putin at the Presidential Palace in Athens, Greece, 27 May 2016. Putin travels to Greece on 27 May for a two-day trip. The Russian president is visiting Greece as part of the Greece-Russia Year following Tsipras' visit to Moscow and St Petersburg in 2015 and Pavlopoulos' visit to Moscow in January. EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS / POOL

Στις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκαν οι πρόεδροι Ελλάδας και Ρωσίας.

Ως Πρόεδρο και ηγέτη της Μεγάλης και Φίλης Χώρας της Ρωσίας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, και επισήμανε ότι αυτή ακριβώς, η συγκυρία σε συνδυασμό με την καθοριστική διεθνή εμβέλεια της Μεγάλης χώρας της Ρωσίας, του επιβάλλει την υποχρέωση να κάνει δυο επισημάνσεις ως προς τις προεκτάσεις της επίσκεψης αυτής, χωρίς να υποτιμά τις προεκτάσεις που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις και τις οποίες συζητεί ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτον ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η επίσκεψή του κ. Πούτιν πραγματοποιείται κατά την διάρκεια του Έτους Ελλάδος-Ρωσίας και θα ολοκληρωθεί με την αυριανή προσκυνηματική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο ‘Αγιον Όρος, όπου θα τον υποδεχθεί ο ίδιος .

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος το ‘Αγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας και μπορεί να αναδειχθεί πως οι σημαντικές αρχές της Χριστιανοσύνης γενικώς αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους ηγέτες και τους λαούς σήμερα, ως προς την ανάγκη εμπέδωσης του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης κατά την λήψη των σημαντικών αποφάσεων για κάθε λαό αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Δεύτερον, επισήμανε την σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τερματισθεί, οριστικώς και ουσιαστικώς, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Συρία. Μάλιστα, σημείωσε ότι μόνον αυτή η έκβαση μπορεί να οδηγήσει αφενός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους που σέβονται στο ακέραιο την αξία του ανθρώπου και αφετέρου, στην πλήρη εξάλειψη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας του ΙSIS.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η εδώ παρουσία του αποτελεί το επιστέγασμα και την κορύφωση της ειλικρινούς, διαχρονικής και άκρως δημιουργικής σε διεθνές επίπεδο, φιλίας των Κρατών και των Λαών μας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού ευχαρίστησε όλη την ηγεσία του Ελληνικού Κράτους για την πρόσκληση, τόνισε ότι «όντως όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς» και σημείωσε ότι αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας, ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις. Όπως υπογράμμισε «δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την ευκαιρία έχουμε εδώ στην Ελλάδα, σε μια χώρα με την οποία έχουμε όντως βαθιές, διαχρονικές, παλιές -πνευματικές σχέσεις».

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου στη Ρωσία ανακοίνωσαν την έναρξη του Έτους Ρωσίας-Ελλάδας και αναφέρθηκε στην πορεία αυτών των εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς τον κ. Παυλόπουλο, όσο και προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί υποστήριξαν την επικείμενη επίσκεψή του στο ‘Αγιον Όρος. Αφού υπογράμμισε την συμπλήρωση των 1000 χρόνων ρωσικής παρουσίας στο ‘Αγιον Όρος, παρατήρησε ότι «μάλλον οι ημερομηνίες δεν είναι τόσο σημαντικές. Σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες».

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην πορεία των οικονομικών σχέσεων, τις οποίες σημείωσε ότι θα συζητήσει πιο αναλυτικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Μάρτιο κατά 523%. Όπως τόνισε «πρέπει να κάνουμε το ίδιο και σε άλλους τομείς» και πρόσθεσε πως πρέπει να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνόδευαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ.Λαβρόφ ενώ από ελληνικής πλευράς στην συνάντηση παρίστατο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ