Σε ελεύθερη πτώση ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Wall Street

Σε ελεύθερη πτώση ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Wall Street
Photo:

Η Δευτέρα των απωλειών είναι ο τίτλος που θα έδινε κάποιος εάν ήθελε να περιγράψει την κατάσταση των αγορών.

Το κύμα των μεγάλων πτώσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χτύπησε και τη Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να χάνει 300 μονάδες ενώ το πετρέλαιο έπιανε ξανά τα ψυχολογικά όρια των 30 δολαρίων το βαρέλι.

Τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,5%, αγγίζοντας τα αρνητικά χαμηλά του Οκτωβρίου του 2014. Ο S&P 500 έχανε 2%, φτάνοντας συνολικά σε μια πτώση της τάξης του 10% μόνο για φέτος.

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με το μαύρο χρυσό να υποχωρεί και πάλι κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ενέργειας είδαν τις μετοχές τους να χάνουν από 4% έως και 8%.

Στην Ευρώπη ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησαν κατά 2,5%, με τους αναλυτές να επαναφέρουν τη συζήτηση για το μεγάλο κόστος της εξασφάλισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού χρέους.

Φέτος ο Dow Jones έχει χάσει περίπου 8%, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο μείον 15%. Netflix, Tesla και Amazon συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντικές απώλειες, ξεπερνώντας με πολύ άσχημο τρόπο μια μακρά περίοδο μεγάλης ανόδου.

Αυτό το οποίο δείχνει να αντέχει στις ακραίες καταστάσεις είναι ο χρυσός, όπου έχει κερδίσει συνολικά 12% φέτος, ανεβαίνοντας τη Δευτέρα 3%. Πλέον η ουγγιά κοστίζει 1.198 δολάρια, η καλύτερη δηλαδή τιμή από το Δεκέμβριο του 2014.

Ένας ακόμη μεγάλος φόβος στις αγορές είναι η μαζική φυγή των επενδυτών από τα κρατικά ομόλογα. Το άλλοτε ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους δείχνει να χάνει σημαντικό έδαφος, με τις κυβερνήσεις να δείχνουν ανίκανες να συνεργαστούν σε αυτή τη φάση με τις κεντρικές τους τράπεζες για να περιορίσουν την επιβράδυνση των παγκόσμιων αγορών.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί καταρρέουν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές