Σε ελεύθερη πτώση η αγορά οινοπνευματωδών στην Τουρκία λόγω της ισλαμικής ατζέντας Ερντογάν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ελεύθερη πτώση είναι η αγορά οινοπνευματωδών στην Τουρκία

Σε ελεύθερη πτώση είναι η αγορά οινοπνευματωδών στην Τουρκία λόγω της ισλαμικής ατζέντας Ερντογάν, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ενώ, λοιπόν, στη γείτονα, σε αντίθεση με άλλες μουσουλμανικές χώρες επικρατούσε ένα άλλο καθεστώς, σύμφωνα με τις επιταγές του μεταρρυθμιστή Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ερντογάν επιδιώκει να επιβάλει τη διαμόρφωση ενός άλλου τοπίου, θέτοντας το Ισλάμ στην καρδιά της πολιτικής πράξης.

Σε αυτό το πλαίσιο περιορίζει τη χρήση του αλκοόλ, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στον  κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Απριλίου η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση οινοπνευματωδών για διάστημα τριών εβδομάδων λόγω του Ραμαζανιού. κόμα και σε παντοπωλεία που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα τμήματα οινοπνευματωδών ποτών σφραγίστηκαν με ταινία. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις ποτών στη γειτονική ελληνική Θράκη εκτοξεύθηκαν.

Από την άλλη, πολλοί Τούρκοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ και επικρίνουν την κίνηση ως αδικαιολόγητη επέμβαση στην ιδιωτική ζωή τους. Σημειώνεται πως από τότε που ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία, έχει αυξήσει τη φορολογία στα οινοπνευματώδη σε δυσθεώρητα ύψη, προκειμένου να καταστήσει ασύμφορη την κατανάλωσή τους.

Αν και η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, διαθέτει πλούσια κουλτούρα στην κατανάλωση αλκοόλ ενώ παράγει μεγάλη ποικιλία ποτών, όπως μπίρα, κρασί και ρακί. Το ποτό έγινε νόμιμο αμέσως μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923.