Σε ελεύθερη πτώση ο τουρισμός στο Παρίσι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Σε ελεύθερη πτώση ο τουρισμός στο Παρίσι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις
Photo:

Το Παρίσι είναι αντιμέτωπο με μια τεράστια πτώση στον τουρισμό ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις πριν από δύο εβδομάδες.

Το ποσοστό των τουριστών που ακύρωσαν το ταξίδι τους στο Παρίσι την εβδομάδα μετά από τις επιθέσεις άγγιξε το 21%, σε σύγκριση με τις ακυρώσεις την ίδια εβδομάδα του περασμένου έτους. Οι νέες κρατήσεις μειώθηκαν κατά 27%, σύμφωνα με δεδομένα από την εταιρεία ForwardKeys. Και οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα είναι μειωμένες κατά 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι,.

Ένας από τους τρομοκράτες που σκότωσαν 130 άτομα στο Παρίσι την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, διαφεύγει της σύλληψης, και είναι άγνωστο πού βρίσκεται. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία έχει επεκταθεί κατά τρεις μήνες και οι αρχές εντείνουν τα ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους δρόμους και στα δημόσια κτίρια της πόλης.

Αυτό το κύμα ακυρώσεων έρχεται σε μια ήδη δύσκολη περίοδο για το Παρίσι. Ακόμα και πριν τις επιθέσεις, οι κρατήσεις χειμερινών διακοπών ήταν μειωμένες κατά 2% σε σχέση με πέρυσι. Η τουριστική κίνηση είχε μειωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και έλαβε χώρα το μακελειό στα γραφεία της Charlie Hebdo, και απαιτήθηκαν τέσσερις μήνες από τότε μέχρι να επανέλθει ο αριθμός των επισκεπτών στα συνήθη επίπεδα.

Αυτή τη φορά, η μείωση της τουριστικής κίνησης είναι πολύ πιο δραματική.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα ξενοδοχεία του Παρισιού αντιμετωπίζουν μείωση 15% – 20% στον αριθμό των επισκεπτών, ενώ και τα εστιατόρια βλέπουν την κίνησή τους να μειώνεται κατά 10%.

Πολλά αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Άιφελ και η Disneyland παρέμειναν κλειστά για πολλές μέρες αμέσως μετά τις επιθέσεις, ενώ μια σειρά άλλων δημόσιων εκδηλώσεων, όπως π.χ. συναυλίες, ακυρώθηκαν.

Ο τουρισμός είναι ο νούμερο 1 οικονομικός κλάδος του Παρισιού, από πλευράς εσόδων. Μόνο πέρυσι, οι 46 εκατομμύρια περίπου τουρίστες που το επισκέφθηκαν απέφεραν στην πόλη έσοδα άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας βασίζονται στον συγκεκριμένο κλάδο.