Σε ελεύθερη πτώση το Bitcoin- Δείγμα αρνητικό για το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ

Σε ελεύθερη πτώση το Bitcoin- Δείγμα αρνητικό για το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP

Σε ελεύθερη πτώση -17%, περίπου στα 43.000 δολ., βρέθηκε το Bitcoin μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας μετά την υιοθέτησή του ως επίσημου νομίσματος από τη Δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ.

H τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος χθες, πρώτη μέρα που, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ενός από τα πιο φτωχά κράτη της Λατινικής Αμερικής όχι μόνο δεν έλαβε ώθηση, όπως θα περίμεναν οι φίλοι της κρυπτογράφησης, αλλά κατρακύλησε σε επίπεδα τέτοια, που κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για την έναρξη της bear market. 

Σε αυτό το κλίμα, η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων κατρακύλησε στο χαμηλό των 1,9 τρισ. δολαρίων το απόγευμα της Τρίτης (18:15 ώρα Ελλάδος), σχεδόν 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με 24 ώρες νωρίτερα, αντικατοπτρίζοντας μια απώλεια άνω των 410 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα CoinMarketCap.

Το Εther, το Βinance coin και το Αda της Cardano κατέγραψαν επίσης απώλειες από 13% έως και 18% έκαστο, με το Solana να αποτελεί το μόνο κρυπτονόμισμα που έγραφε κέρδη, σκαρφαλώνοντας επιπλέον 8% μετά το εντυπωσιακό ράλι κατά σχεδόν 36% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή -ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές, στη 12ετή ιστορία του Bitcoin, που δείχνει γιατί ένα «μη κρατικό» νόμισμα δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών. 

Παράλληλα, στις διεθνείς αγορές, σημαντικό πλήγμα υπέστησαν οι τιμές των ομολόγων του Ελ Σαλβαντόρ, αφού το επιτόκιο αυξήθηκε κατά περίπου 16% μέσα σε λίγες ώρες. 

Έτσι, ο λαϊκιστής πρόεδρος της χώρας, αναγκάστηκε να διατάξει τη διακοπή της λειτουργίας του «ηλεκτρονικού πορτοφολιού» που επί μήνες διαφήμιζε και που είχαν «κατεβάσει» και αρχίσει να χρησιμοποιούν πολλοί από τους κατοίκους της.

Οι κίνδυνοι και το τίμημα

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, το μικρό έθνος της Κεντρικής Αμερικής έγινε η πρώτη Δημοκρατία στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Οι φόροι ενδέχεται να πληρώνονται με κρυπτονόμισμα και οι έμποροι πρέπει να το αποδέχονται μαζί με το δολάριο ΗΠΑ, εάν διαθέτουν την τεχνολογία.

Ένα δίκτυο διανομής μετρητών θα επιτρέψει στους χρήστες να μετατρέψουν το bitcoin σε δολάρια χωρίς προμήθεια, υποστηριζόμενο από κρατικό ταμείο 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ θα λάμβαναν δωρεάν 30 δολάρια σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ονομάζεται Chivo – «cool» στην τοπική αργκό.

Ο Nayib Bukele, ο αυταρχικός πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, πιστεύει ότι η κίνηση θα προκαλέσει κεφαλαιακές εισροές από ξένες επενδύσεις και θα καταστήσει φθηνότερο το δολάριο για τη χώρα του. Η βιασύνη του έργου είναι αξιοσημείωτη. Ο Bukele ανακοίνωσε το σχέδιό του στις αρχές Ιουνίου του 2021.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο ψήφισαν έναν νόμο που επέτρεπε την υιοθέτηση του bitcoin μέσα σε 90 ημέρες με τη μορφή του κατ’ επείγοντος. Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων ενθουσιάστηκα από την τόλμη του Bukele.

Ωστόσο, στο Ελ Σαλβαδόρ τα πράγματα είναι… δύσκολα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία τάσσεται κατά αυτής της πρωτοβουλίας – κάτι που ίσως αντικατοπτρίζει έναν φόβο για το άγνωστο: Λιγότερο από το 5% καταλαβαίνει το bitcoin, σύμφωνα με έρευνα.

Από την άλλη, πώς να μην ανησυχούν οι πολίτες για ένα νόμισμα του οποίου η αξία κυμαίνεται μεταξύ $ 10.000 και $ 63.000 το τελευταίο έτος. Η διεθνής οικονομική κοινότητα αντιτίθεται στο σχέδιο.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων ως νόμιμου χρήματος, επικαλούμενο κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα, την προστασία των καταναλωτών και το περιβάλλον (η εξόρυξη bitcoin καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας).

Η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε ένα αίτημα για βοήθεια στο Ελ Σαλβαδόρ αναφορικά με το bitcoin. Η Moody’s υποβάθμισε τα ομόλογα της χώρας σε junk, με την απόδοσή τους να ξεπερνούν το 11%.

Στο μεταξύ, η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει καμία οικονομική λογική, αφού απολαμβάνει χαμηλό πληθωρισμό και οικονομική σταθερότητα από την υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια. 

Η χρηματοοικονομική συμπερίληψη, το πολυδιαφημιζόμενο όφελος που υποτίθεται πως αποφέρει το bitcoin, σίγουρα εξυπηρετείται καλύτερα με την ενθάρρυνση των νέων τραπεζών fintech.

Ο πολλαπλασιασμός τους σε όλη τη Λατινική Αμερική βοηθά την αντιμετώπιση της έλλειψης πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και μειώνει το κόστος των μεταφορών χρημάτων, χωρίς κανέναν από τους κινδύνους – ή τη ρύπανση – που δημιουργεί το κρυπτονόμισμα.

Οι επικριτές του Bukele υποπτεύονται τα κίνητρά του.

Ο χιουμοριστικός ενθουσιασμός του 40χρονου ηγέτη για το bitcoin αποτελεί προσπάθεια να στρέψει αλλού την προσοχή του εκλογικού σώματος μετά τις πρόσφατα έκνομες κινήσεις του για την εξασφάλιση δεύτερης συνεχόμενης θητείας το 2024.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι θέλει να φύγει από το άρμα του δολαρίου, προσβλέποντας σε ένα σταθερό εγχώριο Bitcon. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του Bukele, το πείραμα δεν θα τελειώσει καλά.

Η βιαστική υιοθέτηση του bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ βρίθει κινδύνων και οι απλοί πολίτες είναι πιθανό να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα λόγω του στοιχήματος του προέδρου τους. Σημειωτέον, μια αποτυχία του πειράματος αναμένεται να ρίξει το κρυπτονόμισμα στα Τάρταρα…