Σε ελεύθερη πτώση λίρα και τουρκική οικονομία μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν

Σε ελεύθερη πτώση λίρα και τουρκική οικονομία μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν
Ελεύθερη πτώση σημειώνει η λίρα μετά το νέο «μάθημα» οικονομικών από τον Ερντογάν

Ελεύθερη πτώση σημειώνει η λίρα μετά το νέο «μάθημα» οικονομικών στο τουρκικό κοινοβούλιο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αποτέλεσμα; H «λέξη» κατάρρευση πλέον δεν έχει νόημα να συνάπτεται με το τουρκικό νόμισμα, καθώς έπειτα από το «masterclass» του Ερντογάν για ισοτιμίες και συνάλλαγμα, διολίσθησε έτι περαιτέρω, με 1 δολάριο να ισοδυναμεί πλέον με 11,87 λίρες.

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος; Υπερασπίστηκε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας –και δική του– για χαμηλότερα επιτόκια προς όφελος… της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας.

Ως εκ τούτου η λίρα καταγράφει ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, με την άνευ προηγουμένου πτώση της το 2021 (-35%) να παραπέμπει σε νομίσματα χωρών οι οποίες, στην κυριολεξία, είναι «μπανανίες».

Τι είπε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις παλιές πολιτικές που βασίζονται στο υψηλό κόστος δανεισμού και στο ισχυρό νόμισμα χάριν της επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Αντ’ αυτού μεταπήδησε σε ένα νέο σύστημα που δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις, εξαγωγές και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επιτρέπει στο νόμισμα να καταρρέει και να μην… επηρεάζεται (!;) η οικονομία.

«Είτε θα εγκαταλείψουμε τις επενδύσεις, τη μεταποίηση, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, είτε θα αναλάβουμε την ιστορική πρόκληση να ανταποκριθούμε στις δικές μας προτεραιότητες», είπε μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Και ενώ οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες μιλούν για σύσφιξη καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη πυροδοτεί άνοδο των τιμών, η Τουρκία έχει μειώσει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια δανεισμού από τον Σεπτέμβριο, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί πάνω από το 20%.

Μοιραία οι επενδυτές διαμαρτύρονται, αφού η χώρα χαρακτηρίζεται πλέον από αστάθεια…

Σύμφωνα με τη Swedbank AB, «είναι πολύ δύσκολο να έχουμε άποψη για την εύλογη αξία της λίρας, δεδομένου ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι συγχρονισμένη με τα θεμελιώδη.

Η λίρα θα συνεχίσει να πέφτει μέχρι να γίνει αυστηρότερη η οικονομική πολιτική. Η τρέχουσα πορεία θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό και κρίση ισοζυγίου πληρωμών».

Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Ερντογάν είναι υπέρμαχος της ανορθόδοξης οικονομικής θεωρίας πως η άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί πληθωρισμό… 

Οικονομία

Το κυβερνών Κόμμα AKP του Ερντογάν βασίζει εδώ και δεκαετίες την εκλογική του επιτυχία στην οικονομική ανάπτυξη που οδηγείται από τη μείωση του κόστους δανεισμού και την ενθάρρυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Όταν η οικονομία βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η υποστήριξη για τον Ερντογάν και το κόμμα του έπεσε επίσης σε ιστορικά χαμηλά, κάτι που ώθησε τον Τούρκο πρόεδρο να διπλασιάσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη – αν και οι αυξανόμενες τιμές βλάπτουν περισσότερο την παραδοσιακή κομματική βάση της εργατικής τάξης.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν , έχοντας ίσως συνειδητοποιήσει ότι η προσπάθεια υπεράσπισης της λίρας που καταρρέει είναι μάταιη, άλλαξε «τροπάριο», διερωτώμενος γιατί οι επιχειρηματίες δεν παίρνουν δάνεια αντί να αγοράζουν μετοχές και τους κάλεσε να δανειστούν. Από την άλλη, οι Τούρκοι υποφέρουν, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον χορό των ανατιμήσεων.

Η απότομη πτώση της λίρας, η οποία όπως σημειώθηκε παραπάνω έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου σε οκτώ μήνες, κλονίζει την τουρκική κοινωνία που περηφανευόταν ότι ήταν μια ανερχόμενη οικονομία η οποία συναγωνιζόταν τους ευρωπαίους γείτονές της.

«Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως», είπε ο Kemal Ince, ένας καταστηματάρχης στην Κωνσταντινούπολη που κατάγεται από το Ρίζε, το συντηρητικό προπύργιο του προέδρου Erdogan στη Μαύρη Θάλασσα.

Η τρέχουσα κρίση στην Τουρκία είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από το 2018. Οι μεγάλες τράπεζες και εταιρείες της χώρας ακρωτηριάζονται καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν δάνεια σε ξένο νόμισμα, αλλά ο Ερντογάν επιμένει.