Σε επιφυλακή η Ευρώπη μετά την εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού των χοίρων στη Γερμανία

Σε επιφυλακή η Ευρώπη μετά την εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού των χοίρων στη Γερμανία
Photo: pixabay.com
Ο ιός, ο οποίος σκοτώνει τους περισσότερους μολυσμένους χοίρους εντός 10 ημερών αλλά δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, εντοπίστηκε στο πτώμα ενός αγριόχοιρου που βρέθηκε κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Μια θανατηφόρα ασθένεια των χοίρων μόλις εντοπίστηκε στη Γερμανία για πρώτη φορά, απειλώντας να πλήξει τις εξαγωγές της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή χοιρινού στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Έχει επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στον ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, δήλωσε η υπουργός Γεωργίας Julia Kloeckner την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Βερολίνο. Ο ιός, ο οποίος σκοτώνει τους περισσότερους μολυσμένους χοίρους εντός 10 ημερών αλλά δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, εντοπίστηκε στο πτώμα ενός αγριόχοιρου που βρέθηκε κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Έχουν γίνει εξετάσεις στο ινστιτούτο υγείας ζώων της Γερμανίας και οι ευαίσθητες περιοχές θα αποκλειστούν τώρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου, δήλωσε η Kloeckner.

Η Γερμανία, βασικός προμηθευτής χοιρινού κρέατος της Κίνας, του μεγαλύτερου καταναλωτή, ενέτεινε τις προσπάθειες για να αποτρέψει την είσοδο της νόσου στη χώρα από τότε που εμφανίστηκε στη δυτική Πολωνία στα τέλη του περασμένου έτους. Αυτό περιελάμβανε εκπαίδευση σκύλων για να μυρίζουν νεκρά αγριογούρουνα, ηλεκτρικούς φράκτες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων και έκκληση προς τους οδηγούς να μην πετούν τα περιτυλίγματα από σάντουιτς με ζαμπόν από το παράθυρο. Η Ανατολική Ευρώπη έχει απασχοληθεί με κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων εδώ και αρκετά χρόνια και το γειτονικό Βέλγιο έχει επίσης παρατηρήσει κρούσματα σε άγρια ζώα από το 2018.

Η υπόθεση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Βρανδεμβούργο αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στη Γερμανία καθώς παλεύει με την πανδημία του κορωνοϊού. Το εθνικό lockdown βύθισε την οικονομία στη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η οικονομική δραστηριότητα δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους το νωρίτερο.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής χοιρινού κρέατος στη Γερμανία έκλεισε για ένα μήνα αυτό το καλοκαίρι όταν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι εντοπίστηκαν θετικοί στον Covid-19, ενώ επιπλέον σφαγεία αντιμετώπισαν επίσης προσωρινό κλείσιμο λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Αυτό διατήρησε την παραγωγή κάτω από τα κανονικά επίπεδα και οι παραγωγοί κρέατος σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική είχαν παρόμοια προβλήματα καθώς τα σφαγεία έγιναν σημεία εξάπλωσης του ιού.

Αφού επιβεβαιώθηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ακόμη και αν είναι σε αγριόχοιρο, οι γερμανικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος σε χώρες εκτός της ΕΕ δεν επιτρέπονται πλέον, ενώ οι πωλήσεις εντός ΕΕ εξακολουθούν να είναι δυνατές υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό μπορεί να ωφελήσει τις πωλήσεις χοιρινού κρέατος από άλλους Ευρωπαίους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας ή της Δανίας, καθώς και των ΗΠΑ, του Καναδά ή της Βραζιλίας.