Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε τον Ιούνιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ

Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε τον Ιούνιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι εξαγωγείς έσπευσαν να προχωρήσουν τις αποστολές εμπορευμάτων τους πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον Ιούνιο ενώ οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την εμπορική διαμάχη με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι οι εξαγωγείς έσπευσαν να προχωρήσουν τις αποστολές εμπορευμάτων τους πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου υποδηλώνουν ότι η αύξηση του πλεονάσματος είναι μη επαναλαμβανόμενη, με τους αναλυτές να αναμένουν ένα λιγότερο ευνοϊκό εμπορικό ισοζύγιο για την Κίνα τους επόμενους μήνες καθώς αρχίζει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος από τους δασμούς.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπορικής διαμάχης, διευρύνθηκε στο μηνιαίο επίπεδο ρεκόρ των 28,97 δισ. δολαρίων από τα 24,58 δισ. δολάρια τον Μάιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Reuters με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 11,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η κινεζική υπηρεσία τελωνείων, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση κατά 10%, όπως ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters, συγκριτικά με αύξηση κατά 12,6% τον Μάιο.