Σε ετοιμότητα η Ελλάδα σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, η ελληνική πλευρά θα αποτρέψει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης.

Για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης μίας πιθανής κλιμάκωσης των προκλήσεων από την τουρκική κυβέρνηση μίλησε στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Κάνουμε κινήσεις άμεσες ώστε να αποτρέπουμε τις κλιμακώσεις, γιατί δεν έχει βοηθήσει ποτέ την περιοχή και την Ελλάδα η στρατιωτική κλιμάκωση. Είναι άλλο να λες ότι έχω αμυντικό θώρακα, ότι έχω μια αποτρεπτική ισχύ και αν χρειαστεί θα τη χρησιμοποιήσω, και άλλο να μπαίνεις μέσα σε κρίσεις, οι οποίες δεν έχουν προοπτική, δεν έχουν στρατηγικό πλαίσιο και ενίοτε προκαλούν βλαπτικές καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς παγιώνονται και παγώνουν», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αναγνωρίζει και ο νέος υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος καλεί την Άγκυρα να αποδεχθεί, προς όφελος πρώτα απ’ όλων των ίδιων των Τουρκοκυπρίων, τη μία διεθνή υπόσταση της κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως θεωρεί το επικείμενο ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας ως ευκαιρία «να τοποθετήσουμε τις υπαρκτές και ουδόλως αμελητέες διαφωνίες μας σε ρεαλιστική βάση», αλλά έσπευσε να διασκεδάσει τις όποιες αυταπάτες ότι διά μαγείας θα εξαφανισθούν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.