Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) shakes hands with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis during an official visit to Greece, in Athens, on December 7, 2023. The Turkish president is in Athens on December 7 in a keenly watched visit billed as an attempted "new chapter" between the NATO allies and historic rivals after years of tension. (Photo by ANGELOS TZORTZINIS / AFP) Photo: AFP
Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την ΠτΔ, ο Ερντογάν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Λίγο νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. “Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής” τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Σακελλαροπούλου. Ευχήθηκε επίσης να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες που θα γίνουν.

«Κοινό χαρακτηριστικό των λαών μας η ανθρωπιά, όπως φάνηκε στις πρόσφατες καταστροφές, και η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την εδραίωση ενός κλίματος για την αποφυγή εντάσεων στις μεταξύ μας σχέσεις. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα, μετά την πάροδο έξι ετών, πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα».

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

«Πιστεύω ότι η αυτή η συνόδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστευώ ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στον διάλογο που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.