Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση σε κλίμα αδιεξόδου

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση σε κλίμα αδιεξόδου

Χαώδης η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και εταίρων σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – Τα σενάρια που «παίζουν».

Λίγες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις των εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πήχης έχει μπει χαμηλά ήδη από τις προηγούμενες μέρες και είναι ενδεικτικό ότι η-μόλις 20 λεπτών- συνάντηση του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα δεν ήταν καλό και πυροδοτήθηκε από τις αρνητικές δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήριζε ανεύθυνη τη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να καθορίσει την επιχειρηματολογία της, ενώ νωρίτερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και εταίρους είναι χαώδης.

Η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές κυρίως στο μέτωπο των εργασιακών, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο δημοσιονομικό, αρνούμενη να συζητήσει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Νωρίτερα, είχε συζητηθεί το σενάριο ενός τετράμηνου μορατόριουμ, κατά το οποίο η
Ελλάδα θα δεσμεύεται να μην πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό και οι εταίροι δεν θα κλείσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως το σενάριο αυτό έχει τις μικρότερες πιθανότητες.