Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο – Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Κοίνυρα

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο – Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Κοίνυρα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαινόταν όλη τη νύχτα είναι ισχυρότατη. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 102 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θάσου, οι οποίοι δίνουν μάχη με τις φλόγες από το βράδυ της Τετάρτης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο πάνω στο βουνό, σε δασική έκταση στην περιοχή Λεύκη, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα. Καθώς στο νησί βρίσκονται μόνιμα σταθευμένες λίγες πυροσβεστικές δυνάμεις, το μέτωπο που έκαιγε παρθένα έκταση με πεύκα άρχισε να μεγαλώνει συνεχώς και γρήγορα ξέφυγε εκτός ελέγχου.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν οι κάτοκοι της περιοχής Κοίνυρα προς τα Λιμενάρια.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Χρήστος Πολίτης, το μήνυμα έχει καθαρά και μόνο προληπτικό χαρακτήρα, προκειμένου να προστατευτούν κάτοικοι και τουρίστες από τους πυκνούς καπνούς που επικρατούν στην περιοχή και όχι γιατί κινδυνεύει ο οικισμός από τη φωτιά.

Το μέτωπο δεν είναι κοντά στον οικισμό Σκάλα, ενώ οι κατασκηνώσεις της Ποταμιάς που βρίσκονται και αυτές στην περιοχή δεν λειτουργούν.

Ισχυρή κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πλέον, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαινόταν όλη τη νύχτα είναι ισχυρότατη. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 102 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα.

Επιπλέον, στο νησί μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Κεραμωτή Καβάλας:

  • από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 26 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 οχήματα
  • από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 43 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση, με το πρώτο φως του ήλιου κινητοποιήθηκαν 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και έπειτα από συνεννόηση του δήμου Θάσου με ναυτιλιακές εταιρείες, πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές  έφταναν στο νησί με έκτακτα δρομολόγια για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες – oι οποίοι επωμίστηκαν το κύριο βάρος της κατάσβεσης κατά τη νύχτα -, ο Ελληνικός Στρατός, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Yπήρξαν πληροφορίες ότι δύο εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφριά. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δύο εθελοντές τραυματίστηκαν στα πόδια από πτώση δέντρου και μετέβησαν στο κέντρο υγείας του Πρίνου. Eυτυχώς, είναι καλά στην υγεία τους.

Ψυχραιμία συνιστούν οι φορείς του τουρισμού

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορέσουν μέχρι τη δύση του ηλίου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς και καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση.

Ο μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρεί μέχρι αυτή τη στιγμή (έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα), με συνεχείς ρίψεις νερού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενισχύει την αισιοδοξία, ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή και οι φλόγες κατευθύνονται προς το Υψάριο, το ψηλότερο βουνό του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η φωτιά δεν είναι ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά. Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες. Θεωρώ ότι χάρη στα εναέρια μέσα και αν βοηθήσουν και οι άνεμοι γρήγορα θα μπορέσει να σβηστεί η φωτιά».

Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τους τουρίστες μεταφέρει και ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί στο νησί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες. «Από νωρίς το πρωί», ανέφερε ο κ. Μιζτάλης, «έχω επισκεφθεί όλες τις παραλιακές περιοχές: πήγα και στη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα. Οι τουρίστες δεν είναι ανήσυχοι και θέλω να διευκρινίσω πως δεν επικρατεί πανικός μεταξύ των παραθεριστών στο νησί. Οι καπνοί από τη φωτιά που καίει δασική έκταση είναι όντως πυκνοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Το μήνυμα του 112 ήταν καθαρά προληπτικό ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα άνθρωποι με ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχε γενική μετακίνηση του πληθυσμού. Τα Κοίνυρα δεν απειλούνται σε καμία περίπτωση και γενικά θέλω να συστήσω ψυχραιμία από όλους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύω πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε μια χαράδρα, η περιοχή είναι όντως δύσβατη και επαναλαμβάνω ότι απαιτείται όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία».