Σε εξέλιξη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Σε εξέλιξη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Διαδηλωτές κρατώντας πανό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Προπύλαια, και πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στα Εξάρχεια, στο σημείο που δολοφονήθηκε πριν δέκα χρόνια ο 15χρονος μαθητής, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» - Ένταση στην περιοχή των Εξαρχείων και προσαγωγές από την Αστυνομία.

Σε εξέλιξη (19:00′) βρίσκεται η πορεία στο κέντρο της Αθήνας οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνονται προς τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ομάδες νεαρών είχαν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα στα Εξάρχεια, καθώς και ένα οδόφραγμα με λαμαρίνες και άλλα υλικά.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους “Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης”. Και προσθέτουν: «Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού».

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας διεκόπη. Παράλληλα με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» είναι κλειστοί κι οι συρμοί διέρχονται κανονικά χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Σε 27 ανέρχονταν περί τις 19:30 οι προσαγωγές της Αστυνομίας, για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ορισμένοι ανήλικοι. Το μεσημέρι είχαν προσαχθεί δέκα άτομα για επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια του μαθητικού-φοιτητικού συλλαλητηρίου για τον Αλ. Γρηγορόπουλο, ενώ άλλα 14 προσήχθησαν αργότερα.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη 

Ένταση επικρατεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδα περίπου 50-70 ατόμων βρήκε στην οδό Εγνατία από τη Θεολογική Σχολή, που τελεί υπό κατάληψη, και πέταξε βόμβες μολότοφ στην περιοχή του Συντριβανίου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια να κατευθυνθούν προς τη Θεολογική Σχολή.

Ο “κλεφτοπόλεμος” μεταξύ νεαρών και των δυνάμεων των ΜΑΤ συνεχίζεται. Οι δρόμοι γύρω από τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) είναι κλειστοί.